Wettelijke en bovenwettelijke dagen ... ’t zal me wat
Vakantie is vakantie
De horeca-cao zegt dat uw werknemers recht hebben op 25 vakantiedagen per jaar. Zijn dat nu wettelijke of bovenwettelijke dagen?
Wettelijke uren. Volgens de wet heeft een werknemer recht op vakantie: minimaal 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Dit zijn de wettelijke vakantie-uren.
Pieter werkt 5 dagen per week. Hij heeft dus recht op minimaal 20 dagen vakantie per jaar.
Bovenwettelijke uren. De horeca-cao bepaalt dat werknemers méér vakantiedagen hebben. Dit zijn de bovenwettelijke vakantie-uren.
Als Pieter fulltime in de horeca werkt, heeft hij volgens de cao recht op 25 vakantiedagen. Dat zijn dus 5 bovenwettelijke dagen.
Let op. Voor werknemers die maar een deel van het jaar in dienst zijn geweest, worden de vakantierechten naar rato berekend.
En bij ziekte? Ook als uw werknemer (gedeeltelijk) ziek is, bouwt hij deze vakantie op. Het maakt dus niet uit of uw werknemer ziek is of niet. Aan de andere kant: als uw werknemer ziek is en op vakantie gaat, kunt u die dagen ‘gewoon’ van zijn tegoed afschrijven.
Oei … vervallen!
Wettelijke verjaring. Opgebouwde vakantie-dagen blijven niet onbeperkt ‘houdbaar’. Als uw werknemer zijn wettelijke vakantie-uren niet opneemt, vervallen deze dagen 6 maanden na het jaar waarin ze zijn opgebouwd.
De 20 vakantiedagen die Pieter in 2013 heeft opgebouwd, vervallen dus op 1 juli 2014. De dagen die hij niet vóór 1 juli heeft opgenomen, zijn dan ‘weg’.
Het moet wel kunnen. U moet Pieter wel de kans geven zijn vakantie-uren op te nemen. Doet u dat niet, dan zijn de uren ‘langer houdbaar’ en vervallen zij pas na 5 jaar. Let op. Voor vakantie-uren die vóór 2012 zijn opgebouwd, geldt nog de oude verjaringstermijn van 5 jaar.
Bovenwettelijke verjaring. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen na vijf jaar.
Lastige administratie
In welke volgorde opnemen? Als al die verjaringstermijnen door elkaar lopen, is het lastig om te bepalen welke vakantiedagen uw werknemer nu opgenomen heeft. Vuistregel daarbij is dat de dagen of uren die het eerst vervallen, ook het eerst worden opgenomen. Dat is voor uw administratie een hele klus, maar met ons rekenmodel wordt dat een stuk eenvoudiger.
Download de rekentool: ‘Vakantiekaart 2014’ van: http://tipsenadvies-horeca.nl/download (HR 18.03.04).
En de cao …?
Er is nog steeds geen nieuwe cao gesloten. De laatste cao liep t/m 31 december 2013 en loopt uit tot 1 april 2014. En daarna? Dat hangt ervanaf. Als u lid bent van Koninklijke Horeca Nederland en/of in uw arbeidsovereenkomst heeft opgenomen dat de cao van toepassing is (en niet alleen voor de looptijd) dan geldt de cao ook daarna. Let op. Deze ‘nawerking’ geldt alleen voor de werknemers die tijdens de looptijd al in dienst waren. In alle andere gevallen eindigt de cao per 1 april 2014 en valt u terug op de arbeidsovereenkomst en de wet.