Wat wordt er anders voor tijdelijke contracten?
Minder contracten en eerder vast
De ketenbepaling nu. Op dit moment mag u:
- max. 3 contracten voor bepaalde tijd sluiten; en
- in maximaal 3 jaar; en
- met een pauze van max. 3 maanden;
- daarna ontstaat er op grond van de wet een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Dat wordt strakker. Straks mag u:
- max. 3 contracten voor bepaalde tijd sluiten; en
- in maximaal 2 jaar; en
- met een pauze van max. 6 maanden;
- daarna ontstaat er op grond van de wet een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
Ook in een lopende keten! Als u op of na 1 juli 2014 een contract sluit in een al lopende keten, geldt de nieuwe ketenregeling ook daarvoor!
Nieuw, de aanzegtermijn
U hoeft nu niets te zeggen. Op dit moment loopt een tijdelijk contract van rechtswege af. U hoeft daarover niets tegen uw werknemer te zeggen.
Nieuwe aanzegtermijn. Vanaf 1 juli 2014 moet u de werknemer uiterlijk 1 maand voordat het contract afloopt, schriftelijk informeren over het al dan niet voorzetten van het contract. Dat moet bij alle contracten die 6 maanden of langer duren.
Boete. Als u dat niet doet, moet u de werknemer als schadevergoeding een maand loon betalen. Bent u te laat, dan betaalt u de vergoeding over de termijn dat u te laat bent. Let op. U betaalt de vergoeding ook als u het contract voortzet. Tip. De nieuwe aanzegtermijn geldt pas voor contracten die eindigen ná 1 augustus 2014.
Géén proeftijd voor korte contracten
Minder dan 6 maanden. U mag nu altijd een proeftijd in een arbeidsovereenkomst opnemen. Voor contracten korter dan 2 jaar mag u nu een proeftijd van 1 maand afspreken. Is de duur meer dan 2 jaar, dan mag de proeftijd 2 maanden zijn. Ook dit wordt anders: bij contracten van 6 maanden of korter mag u géén proeftijd meer bedingen.
Concurrentiebeding
Met reden ... Op dit moment mag u altijd een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst. Straks mag u in een tijdelijk contract alleen nog maar een concurrentiebeding opnemen als u motiveert dat u daarvoor een zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang heeft. Tip. Onderbouw de reden voor het concurrentiebeding goed, want zonder motivering is het beding niet geldig. Tip. In een tijdelijk contract dat u sluit vóór 1 juli 2014, mag wél een concurrentiebeding staan.
Oproepcontracten
Niet gewerkt, tóch loon. Als werkgever moet u ook loon betalen als er bijv. even geen werk is of als er niet gewerkt kan worden door een reden die ‘in redelijkheid voor rekening en risico van de werkgever moet komen’ (denk aan onwerkbaar weer).
Eerste zes maanden. Op dit moment kunt u deze verplichting nog contractueel uitsluiten voor de eerste 6 maanden van een oproepcontract. In een cao kan deze termijn worden verlengd. Vanaf 1 juli 2014 kan dit alleen nog maar voor bepaalde functies, bij incidentele werkzaamheden zonder vaste omvang. Tip. Houd uw cao dus goed in de gaten!