Het arbitragebeding in de maatschapsovereenkomst
Tekenen bij het kruisje?
Altijd goed? In veel maatschapsovereenkomsten staat een arbitragebeding. Zo’n beding wordt vaak geaccepteerd zonder dat er heel bewust over wordt nagedacht. Het spreekt voor zich dat het goed zou zijn om toch even stil te staan bij het arbitragebeding. Wat is daarbij belangrijk om te weten?
Wat is dat ook alweer?
Alternatieve rechter. Arbitrage is een vorm van geschillenbeslechting, oftewel: van rechtspraak door arbiters. Het geschil wordt dan beslecht door één of meer door partijen zélfgekozen arbiters.
Arbitrageovereenkomst vereist. Een geschil kan alleen door arbitrage worden beslecht als er een arbitrageovereenkomst is. Vaak maakt de arbitrageovereenkomst deel uit van de maatschapsovereenkomst. In de maatschapsovereenkomst is dit terug te vinden als het ‘arbitragebeding’.
Kan dat later ook nog?
Alsnog kiezen voor arbitrage. Als partijen een geschil krijgen en zij hebben nog geen arbitrage afgesproken, kunnen zij alsnog een afzonderlijke arbitrageovereenkomst sluiten.
Da’s lastig. Hier schuilt meteen een gevaar, want vaak lukt het niet meer om het eens te worden over arbitrage als er al een geschil is gerezen.
Reglement. Het kan handig zijn in de overeenkomst op te nemen door wie de arbitrage wordt verricht. In de overeenkomst wordt dan vaak het reglement van het desbetreffende arbitrage-instituut van toepassing verklaard.
Een model: ‘Arbitragebeding’ kunt u downloaden van: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 06.19.03).
De pro’s van arbitrage ...
De belangrijkste voordelen van het opnemen van een arbitragebeding en het verwijzen naar het reglement zijn:
- partijen hebben al voor arbitrage gekozen vóórdat er een geschil is en zijn het erover eens hoe de arbitrage plaatsvindt;
- partijen bepalen zelf het aantal arbiters, hoe het scheidsgerecht wordt samengesteld en hoe de procedure verloopt;
- bij arbitrage kan worden gekozen voor arbiters die bekend zijn met het beroep en die natuurlijk ook onpartijdig en onafhankelijk zijn;
- arbitrage geschiedt op vertrouwelijke basis en is niet openbaar. Het conflict ligt dus niet meteen ‘op straat’;
- arbitrage verloopt vaak sneller dan een procedure voor de gewone rechter.
... én de contra’s
‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Uiteraard heeft arbitrage niet alleen voordelen:
- hoger beroep is veelal niet mogelijk. De in het ongelijk gestelde partij zal dit vaak een nadeel vinden omdat die na een arbitrage niet meer naar de gewone rechter zal stappen;
- bij arbitrage zijn de kosten soms veel hoger dan bij een procedure voor de rechter. Rechters worden betaald door de overheid, maar arbiters worden betaald door de partijen zelf;
- als de partij die ongelijk krijgt, niet wil meewerken, is vaak de gang naar de rechter nodig voor het ten uitvoer leggen van het vonnis.