Aangetekende brief naar het juiste adres?
Terugkooprecht. Jan heeft op basis van een sale-and-lease-backconstructie zijn horecapand verkocht aan Kees. Dit betekent dat Jan na de overdracht zijn eigen pand huurt van Kees. Jan heeft wel een terugkooprecht bedongen. Hij mag het pand voor een vaste prijs terugkopen.
Tenzij huurachterstand. Dit terugkooprecht vervalt als Jan een huurachterstand heeft van drie maanden of meer. Afgesproken is dat Jan ten minste drie aanmaningen van Kees moet hebben ontvangen om de achterstallige huur te voldoen.
Aanmaningen. Na de overdracht van het horecapand is Jan inderdaad nalatig met het betalen van de huur. Daarom stuurt Kees hem drie aanmaningen. Nadat hierop door Jan niet wordt gereageerd, verklaart Kees dat het terugkooprecht is vervallen. Jan is het daar niet mee eens. Hij zegt één aanmaning te hebben ontvangen en geen drie. De andere twee zijn door Kees naar een postbus gestuurd die niet in gebruik is. Daarmee is dus niet voldaan aan de voorwaarde zoals is afgesproken en dat betekent dat zijn terugkooprecht niet is vervallen.
Wanneer juridische werking?
Twee voorwaarden. Wil een aan een persoon gerichte verklaring (bijv. een aanmaning of een ingebrekestelling) juridische werking hebben, dan zegt de wet dat die verklaring die persoon moet hebben bereikt. Daarvoor moet zijn voldaan aan twee voorwaarden:
- de afzender moet kunnen aantonen dat hij een adres heeft gebruikt waarvan hij redelijkerwijs mocht aannemen dat de geadresseerde daar kon worden bereikt;
- ook moet hij bewijzen dat de verklaring daadwerkelijk op dat adres is aangekomen.
Wanneer uitgaan van juist adres?
Zit wel goed. De afzender mag in de volgende gevallen uitgaan van de juistheid van een adres:
- voor een natuurlijk persoon: het adres waarop hij bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA) staat ingeschreven;
- voor een onderneming: het adres waarop de onderneming in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel staat ingeschreven.
Als u beter weet. Dit ligt anders als de afzender op basis van een verklaring of gedraging van de geadresseerde mocht afleiden dat deze op een ander adres bereikbaar is. Dat kan ook een postadres zijn (postbusnummer) of een fax- of e-mailadres! Een adreswijziging zal door de geadresseerde steeds moeten worden doorgegeven.
Ontvangst. Met een schriftelijk ontvangstbewijs van een aangetekende brief heeft de afzender het bewijs in handen dat de verklaring de geadresseerde heeft bereikt. Dat geldt ook voor een fax- of e-mailbericht met ontvangstbevestiging. Bij de rechter kan de geadresseerde dan moeilijk volhouden dat hij niets heeft ontvangen.
Hoe oordeelt de rechter? In dit geval krijgt Kees van de Hoge Raad, 14.06.2013 (HR:2013:BZ4104), gelijk. Het postbusnummer waarnaar hij twee aanmaningen heeft verzonden, was correct. Dat de postbus door Jan niet meer wordt gebruikt, is voor diens rekening en risico. Dat zou anders zijn als Jan Kees hiervan op de hoogte had gesteld. Dat is niet het geval en dus verklaart de rechter dat zijn terugkooprecht is vervallen.