ZELFSTANDIGENAFTREK - 28.08.2013

Zelfstandigenaftrek, uren bijhouden wel nodig?

Voor een aantal ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting, zoals de zelfstandigenaftrek, de oudedagsreserve en de meewerkaftrek, geldt het urencriterium van 1.225 uur. Moet u daarvoor altijd een urenregistratie bijhouden?

Urencriterium

Zelfstandigenaftrek. Om als ondernemer voor onder meer de zelfstandigenaftrek in aanmerking te komen, moet u in een jaar ten minste 1.225 uren aan uw onderneming hebben besteed. Desgevraagd zult u aannemelijk moeten kunnen maken dat u hieraan voldoet.

Wanneer uren bijhouden? ‘Aannemelijk maken’ kan op alle mogelijke manieren, maar naarmate het aantal kwalificerende uren dichter bij de norm van 1.225 uur ligt, zal het belang van de mate waarin deze kunnen worden onderbouwd, toenemen. Dat kan bijvoorbeeld spelen bij een parttime werkende ondernemer, bij het starten dan wel het beëindigen van de onderneming in de loop van een jaar of in geval van ziekte.

Welke uren tellen mee? Daarbij tellen niet alleen de uren dat u productief bent geweest mee, maar ook alle indirecte uren. Dus ook de tijd die nodig is voor het bijhouden van de administratie, voor acquisitiewerkzaamheden, uw reistijd, het bouwen van een eigen website, het doen van belastingaangiftes, het aanvragen van vergunningen, e.d.

Belang van urenadministratie

Urenregistratie achteraf opgesteld. Onlangs kwam er een discussie over de urennorm aan bod bij Hof Amsterdam (LJN: BY4964, 22.11.2012). Daarbij had een belastingadviseur (!) een globale opstelling gemaakt van de door hem bestede uren over een periode 8 à 10 jaar daarvoor.

Wat zei de rechter? Het Hof overwoog dat een urenopstelling die zo lang na het betreffende jaar gemaakt was, niet meer dan een globale schatting was. Te meer omdat de belastingadviseur niet beschikte over een agenda of iets dergelijks op basis waarvan hij zijn opgave kon onderbouwen. Bovendien werden veel werkzaamheden blijkens zijn opgave gedurende een vast aantal uren verricht. Het Hof achtte dat weinig geloofwaardig. Al met al vond het Hof dat de belastingadviseur niet geslaagd was in zijn bewijslast.

Welke les kunt u hieruit leren? Productieve uren kunnen wellicht onderbouwd worden aan de hand van uw omzet. Met name voor indirecte uren lijkt het verstandig een registratie bij te houden. Liefst in een specifiek overzicht. Ook aan de hand van uw agenda kan - mits deze goed is bijgehouden - een reconstructie van het aantal uren worden gemaakt. Tip. Naarmate u beschikt over stukken uit het jaar zelf, zal de bewijskracht daarvan groter zijn.

Soepel beleid Belastingdienst

Meer indirecte uren. Overigens heeft de staatssecretaris in zijn Besluit van 8 maart 2010 (nr. DGB2010/1710M) aangegeven dat de fiscus met betrekking tot de jaren 2009 en 2010 enige soepelheid zal betrachten bij de beoordeling van het aantal uren, omdat er door de crisis sprake is van meer indirecte uren waarvan moeilijker is aan te tonen dat ze zijn gemaakt. Het lijkt redelijk dat deze beleidslijn ook geldt voor de jaren daarna. Daar heeft de staatssecretaris zich echter (nog?) niet uitgelaten ...

Van http://tipsenadvies-eenmanszaak.nl/downloadkunt u gratis de rekentool: ‘Uw urenregistratie digitaal en fiscaal in orde’ downloaden (TE 03.18.02).

Als u in een kalenderjaar niet overduidelijk de norm van 1.225 uren haalt, is het bijhouden van een urenregistratie echt zinvol. Dit speelt bijvoorbeeld bij parttime-ondernemerschap, bij ziekte of bij het starten dan wel beëindigen van de onderneming. Gebruik ons rekenmodel.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01