AUTOBELASTINGEN - 28.08.2013

Eurovignet als u ‘zwaar’ de weg op gaat …

Als u een vrachtauto heeft, moet u naast motorrijtuigenbelasting ook belasting zware motorrijtuigen (bzm) betalen. Van uw kant wordt dan de nodige actie verwacht. Hoe doet u aangifte, wat kost bzm en hoe voorkomt u boetes?

Wat is het? Het eurovignet is een extra belasting die u moet betalen als u een zware vrachtauto die bestemd is voor goederenvervoer, gebruikt op een autosnelweg. Voor de vraag of een vrachtauto geschikt is voor goederenvervoer, hanteert ieder land zijn eigen regels. Hierbij wordt gekeken naar bijvoorbeeld de laadcapaciteit of het laadvermogen of de aanwezigheid van een laadruimte.

Let op. Dit kan betekenen dat u voor voertuigen die in Nederland niet belast worden omdat er geen goederen mee worden vervoerd, buiten Nederland wél moet betalen.

Welke landen? De eurovignetheffing moet u betalen bij het rijden op de autosnelwegen in Denemarken, Luxemburg, België, Nederland en Zweden. Deze landen werken onderling samen. Dit betekent dat als u in Luxemburg een eurovignet koopt, u ook op de Nederlandse wegen kunt rijden. In andere landen is een eurovignet dus niet verplicht.

Hoe zwaar is ‘zwaar’?

Een ‘zware’ vrachtauto is een vrachtauto of trekker met een toegestane maximummassa van 12 ton of meer. Voor de berekening van deze toegestane maximummassa wordt er gekeken naar of het enkel een vrachtwagen is of een samenstel van bijv. een vrachtauto en een aanhangwagen.

Zelf aangifte doen? Als houder van het kenteken moet u zelf aangifte doen. Voor buitenlandse voertuigen en voertuigen zonder kenteken wordt de bestuurder als houder aangemerkt. U kunt aangifte doen in het land waar het kenteken voor de vrachtauto is afgegeven. Ook aangifte in een van de andere verdraglanden is mogelijk.

Waar kunt u aangifte doen?

Internet! U kunt alleen via internet aangifte doen. U kunt aangifte doen bij de Belastingdienst/Centrale administratie/Autoheffingen en bij een aantal Nederlandse en buitenlandse verkooppunten. Let op. U moet vooraf betalen!

Controles en boetes. De Belastingdienst, de douane en de politie kunnen fotografisch controleren of de heffing voor de vrachtauto is voldaan. Als na de controle blijkt dat u geen aangifte heeft gedaan of u geen of een verkeerde heffing heeft betaald, volgt er een boete van maximaal € 4.920,-. Ook als u niet tijdig betaalt, wordt u beboet.

Matiging van boete mogelijk? De Belastingdienst ziet af van het opleggen van een boete bij het ontbreken van het eurovignet, als de termijn van drie maanden tussen constatering en het opleggen van de boete/naheffingsaanslag wordt overschreden. Tip. Als deze termijn is overschreden, dan legt de Belastingdienst u dus geen boete op. De termijn van drie maanden geldt niet als er mogelijk sprake is van fraude.

Wat kost het u? De kosten hangen af van:

  • de periode waarover u aangifte doet;
  • het aantal assen van voertuig of combinatie;
  • hoe milieuvervuilend het voertuig is (de euronorm). Hoe hoger de euronorm, hoe minder belasting u hoeft te betalen (zie tabel).

2013 voor 1 jaar voor 1 maand voor 1 week
Bedragen in euro’s (€) ten hoogste 3 assen 4 assen of meer ten hoogste 3 assen 4 assen of meer ten hoogste 3 assen 4 assen of meer
Euronorm 0: 960,- 1.550,- 96,- 155,- 26,- 41,-
Euronorm 1: 850,- 1.400,- 85,- 140,- 23,- 37,-
Euronorm 2 of hoger: 750,- 1.250,- 75,- 125,- 20,- 33,-

Doe aangifte per internet, betaal vooruit en voorkom zo boetes. Krijgt u toch een fiscale boete opgelegd omdat u zonder eurovignet rondrijdt, onderzoek dan op welk voorval deze boete ziet. Als het voorval langer dan drie maanden geleden is, vergeet dan niet om bezwaar aan te tekenen om zo de boete te matigen!

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01