Europese belastingdiensten willen elkaar informeren
Informatie internationaal uitwisselen. Informatie uitwisselen is het tovermiddel waarmee de Europese Unie belastingontduiking denkt tegen te gaan. Als de fiscus uit Luxemburg braaf doorgeeft aan de Nederlandse of Duitse fiscus hoeveel bijvoorbeeld mevrouw De Vries uit Helmond of Herr Müller uit Mainz op hun Luxemburgse spaarrekening hebben staan, dan wordt belastingontduiking wel heel moeilijk.
Extra druk op de ketel. Blijkbaar smaakte de nu al bestaande informatie-uitwisseling voor spaargeld naar meer. Want vanaf 2015 zouden de lidstaten vijf soorten inkomsten van buitenlanders aan elkaar gaan doorgeven. Denk daarbij - behalve aan rente - aan loon en pensioen, inkomen van directeuren-grootaandeelhouders en onroerend goed. Maar men heeft nu besloten dat ook dividenden en vermogenswinsten (bijvoorbeeld op onroerend goed) doorgebriefd zullen worden.
Voor Luxemburg en Oostenrijk geldt nu nog een bijzondere regeling. Zij kopen hun informatieverplichting af door middel van een bronheffing van 35%. De verwachting (in ieder geval de hoop) is dat deze twee landen gewoon gaan meedoen met het uitwisselen van informatie.
De positie van niet-EU-landen, zoals Zwitserland, Liechtenstein en de Kanaaleilanden, blijft wazig. De op deze landen uitgeoefende druk is groot, en met de mond werken ze ongetwijfeld mee. En in werkelijkheid?
Ook voor bedrijven?
Voor wie? Het is nog maar de vraag of de nieuwe plannen voor automatische gegevensuitwisseling ook zullen gaan gelden voor bedrijven, of dat alleen inkomen en vermogen van particulieren gerenseigneerd gaan worden. Op dit moment wordt alleen informatie over particulier spaargeld uitgewisseld. De vraag is of in het nieuwe systeem alle niet-ingezetenen aan de beurt komen. Volgens sommige fiscalisten zou het een gemiste kans zijn om alleen particulier vermogen te melden, omdat het grote geld juist bij ondernemingen zit.
Hoe gaat men de controle organiseren?
IT speelt een hoofdrol. De verantwoordelijke EU-commissaris, de Litouwer Algirdas Semeta, liet weten dat met de nu voorliggende voorstellen de lidstaten beter toegerust zullen zijn om belastingaanslagen op te leggen en in te vorderen.
Datavan niet-ingezetenen. De lidstaten zullen data over inkomen dat in hun land verdiend is door niet-ingezetenen, verzamelen en die informatie opsturen aan de belastingdiensten in de woonstaat van deze belastingplichtigen. Deze uitwisseling van informatie verloopt via een beveiligd IT-systeem, waarbij de EU-richtlijnen voor databescherming in acht genomen zullen worden.
Btw. In aanvulling op wat hiervoor is vermeld, zullen voor de btw extra en aanvullende maatregelen genomen gaan worden. Btw-fraude is een nog groter probleem dan inkomsten- of vennootschapsbelastingfraude. Zo zal er een ‘quick reac-tion mechanism’ komen dat de lidstaten de mogelijkheid geeft om snel te reageren in gevallen van grootschalige fraude.
• Voorstel tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU voor wat betreft de verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op het gebied van de belastingen (BT 18.12.02)