Ik heb even geen geld, dus ik betaal je loon wat later ...
Daar staat vast iets over in de wet ...
Burgerlijk Wetboek. Uiteraard zegt de wet van alles over het betalen van loon en dus ook over het ‘te laat’ betalen van loon. Volgens artikel 623 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek (afgekort art. 7:623 BW) moet het afgesproken loon betaald worden na afloop van het afgesproken tijdvak (van minimaal een week en maximaal een maand). Dit is dus meestal na afloop van de maand, maar soms ook na 4 weken.
Forse verhoging als straf. Als u als werkgever het loon te laat betaalt, is de ‘straf’ die de wet u daarop oplegt, niet mals. Op een te late betaling van het loon staat een forse verhoging die u zonder meer verschuldigd bent. De werknemer hoeft u dus niet eerst te vragen om de betaling van het loon. Juridisch heet het dan dat u ‘van rechtswege in gebreke bent’, dus zónder dat de werknemer u in gebreke hoeft te stellen. De wetgever is hier zo streng in omdat werknemers voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun loon.
Wettelijke rente. De werknemer kan ook aanspraak maken op de wettelijke rente over het loon plus de verhoging. Daarvoor moet hij u wél schriftelijk in gebreke stellen.
Hoe hoog is die boete dan?
Kan oplopen tot 50%. In de wet staat dat een werkgever die te laat is met het betalen van het verschuldigde loon, al na drie werkdagen een ‘verhoging’ (een mooi juridisch woord voor ‘boete’) wegens vertraging moet betalen. Voor de liefhebber: u vindt dit in art 7:625 BW. Hoe deze verhoging kan oplopen, blijkt uit de volgende tabel.
Werkdagen te laat | boetepercentage |
4 t/m 8 | 5 % per dag |
iedere werkdag daarna | 1 % tot maximaal 50% van het loon |
Dure grap. Zoals u ziet, kan die boete al heel snel oplopen tot 50% van het loon. Dit maximum wordt al na 33 werkdagen bereikt. En daar kan dan nog eens de wettelijke rente bijkomen. Let op. De verhoging wordt berekend over het brutoloon.
Dán worden werknemers snel ...
Proces. Als zij hun loon te laat ontvangen, worden werknemers snel. En al helemaal als zij ‘gratis’ rechtsbijstand kunnen inroepen, bijv. van hun vakbond of hun rechtsbijstandsverzekeraar. Dat kan dan meteen ook extra kosten voor ú betekenen als u zelf ook rechtsbijstand inschakelt, hoewel dat niet verplicht is. En als u de zaak verliest, moet u ook nog eens de proceskosten betalen.
Tip. U kunt de rechter vragen de wettelijke verhoging te matigen. Tip. Noem daarbij de redenen en omstandigheden waarom u niet op tijd heeft betaald en ga zo nodig in op uw financiële situatie. Het is echter altijd beter om het niet zover te laten komen. Wat doet u dus het beste?
Open kaart. De ervaring leer dat het altijd het beste is om open kaart te spelen. Leg uw werknemers dus uw probleem voor en doe hun een voorstel, bijvoorbeeld om aan het begin van de maand de helft van het loon te betalen en later in de maand de andere helft. Werknemers weten dan waar ze aan toe zijn en als u goed communiceert, zijn zij meestal wel bereid mee te werken (zonder aanspraak te maken op de wettelijke verhoging).
Tip. Zet deze afspraken wel even op papier.