SCHEIDING & FISCUS - 29.05.2013

Echtscheiding en de fiscus, wat nu?

Een echtscheiding heeft niet alleen juridische, maar ook belastingtechnische consequenties. Bij echtscheiding moet één van de ex-partners vaak alimentatie betalen. Hoe zorgt u nu dat de fiscus hieraan optimaal meebetaalt?

Partnerregeling. Sinds vorig jaar zijn de regels omtrent het fiscaal partnerschap veranderd. Deze wijziging heeft bij echtscheidingen tot gevolg dat het fiscaal partnerschap eindigt op het moment dat het verzoek tot echtscheiding is ingediend én de ex-echtgenoten niet langer op hetzelfde adres staan ingeschreven in de basisadministratie van de gemeente. In de meeste echtscheidingssituaties zullen partijen in het jaar van echtscheiding een deel van het jaar nog elkaars fiscale partner zijn.

Toeslagen. Of u fiscaal gezien wel of geen partner heeft, is ook van invloed op uw recht op toeslagen. Tip. In het jaar van scheiding kunnen de ex-echt­­genoten ervoor kiezen om voor de toerekening van gezamenlijke inkomensbestanddelen en voor de vermogensbestanddelen van box 3 het hele jaar als fiscale partners te worden aangemerkt. Hierdoor kan in het jaar van scheiding nog een optimale verdeling van bijv. de hypotheekrenteaftrek ge­­rea­­liseerd worden.

Eigen woning

Hypotheekrenteaftrek. Ten aanzien van de hypotheekrente-aftrek bestaat er in het kader van echtscheiding een regeling voor de vertrekkende echtgenoot waardoor de hypotheekrente voor deze partner nog twee jaar na vertrek fiscaal aftrekbaar is. Tip. Als er in het kader van de onderhoudsverplichting na de periode van twee jaar nog een financiële bijdrage in de woonlasten van de gewezen echtgenoot plaatsvindt, kan deze bijdrage fiscaal aftrekbaar zijn als alimentatie, mits een en ander correct is verwoord in het echtscheidingsconvenant. Het is aan te bevelen hier bij het opstellen van het echtscheidingsconvenant kritisch naar te kijken.

Lijfrente en kapitaalverzekeringen. In het kader van de verdeling van een huwelijksgoederengemeenschap bestaan er faciliteiten om de polissen van lijfrenten en een groot deel van de kapitaalverzekeringen geruisloos te verdelen en over te zetten op naam van de gewezen echtgenoot die de polis krijgt toebedeeld.

Alimentatie ex-partner aftrekbaar

Alimentatie. Aan de gewezen echtgenoot betaalde alimentatie is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ook de afkoop van alimentatie aan de gewezen echtgenoot kan fiscaal aftrekbaar zijn. De formulering in het echtscheidingsconvenant is hierbij leidend. Het is dus van belang hier voldoende aandacht aan te besteden!

Uitgaven levensonderhoud kinderen. Kinder­­alimentatie is fiscaal niet aftrekbaar. Onder voorwaarden is voor de betalende ouder wel een vast bedrag aftrekbaar als uitgaven voor levensonderhoud van de kinderen tot 21 jaar.

Tip. Als u een ouderplan opstelt waarin de afspraken met betrekking tot de verzorging en opvoeding van de kinderen worden vastgelegd, houd dan rekening met de voorwaarden om aftrek van levensonderhoud voor de kinderen te krijgen. Ook het recht op bepaalde heffingskortingen en toeslagen is afhankelijk van de afspraken die u maakt over de kinderen. Tip. Als u met uw inkomen in een hoger belastingtarief valt, is het dus verstandig om zo veel mogelijk alimentatie toe te rekenen aan uw ex en niet aan de kinderen. Uw ex heeft natuurlijk een tegengesteld belang, maar als u hem/haar hiervoor (deels) compenseert, kunt u er beiden beter van worden.

Zorg dat u er bij alimentatie rekening mee houdt dat alleen de betaalde bedragen aan uw ex-partner volledig aftrekbaar zijn. Zorg dat het ook aannemelijk is dat die bedoeld zijn voor levensonderhoud. Het afkopen van alimentatie kan voordelig zijn, als u zo de aftrek tegen een hoog tarief kunt zekerstellen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01