Buitenlandse btw terugvragen
Verzoek bij Nederlandse fiscus
Ander EU-land. Als aan u als ondernemer in een ander EU-land btw in rekening is gebracht, dan kunt u deze btw in dat andere EU-land (lidstaat) terugvragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de btw in brandstof bij reizen met de auto van de zaak en aan hotelovernachtingen in het buitenland.
Elektronisch. Hiervoor moet u een verzoek indienen bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit verzoek moet u elektronisch indienen. U heeft daarvoor inloggegevens nodig van de Nederlandse fiscus. Deze dient u aan te vragen.
Let op de termijn!
Vóór 1 april 2014. Bij het terugvragen van buitenlandse btw moet u wel rekening houden met een termijn. Uw verzoek moet bij de Belastingdienst binnen zijn vóór 1 april van het tweede jaar volgend op het jaar waarop de teruggaaf betrekking heeft. Dus als u over 2012 buitenlandse btw wilt terugvragen, dan moet uw verzoek vóór 1 april 2014 bij de Belastingdienst binnen zijn.
Let op. Het aanvragen van de inloggegevens neemt al snel vier weken in beslag. Vraag deze dus op tijd aan. Kijk voor de teruggaafprocedure op: https://eubtw.belastingdienst.nl
Hoe gaat het dan verder?
Ondernemerschap. Na uw verzoek om teruggaaf controleert de Nederlandse fiscus allereerst of u een btw-ondernemer bent die recht heeft op aftrek van voorbelasting.
Verzoek doorgestuurd. Als dit het geval is, wordt uw verzoek doorgestuurd naar de betreffende lidstaat die de teruggaaf moet verlenen.
Beslissingstermijn. Vervolgens moet de lidstaat binnen vier maanden op uw teruggaafverzoek beslissen. Als er om aanvullende informatie wordt verzocht, dan kan deze termijn met vier maanden worden verlengd tot maximaal acht maanden. Op het moment dat de beslissing tot teruggaaf wordt genomen, moet het bedrag binnen 10 werkdagen worden uitbetaald.
Rentevergoeding. Als de desbetreffende lidstaat te laat reageert en/of te laat heeft terugbetaald, dan moet deze lidstaat heffingsrente aan u vergoeden. Een verzoek hiervoor is niet nodig. De Nederlandse Belastingdienst neemt zelf de eventuele heffingsrente op in de teruggaafbeschikking.
Veelvoorkomende fouten
Wanneer geen btw op de factuur? Het is overigens wel van belang dat uw teruggaafverzoek overeenstemt met de algemene btw-regels. Als u bijvoorbeeld een goed heeft aangekocht in een ander EU-land, dan is er sprake van een ‘intracommunautaire levering’. Dit betekent dat er op de factuur geen btw wordt vermeld. U moet als afnemer de verschuldigde btw in uw Nederlandse aangifte btw opnemen en mag direct eenzelfde bedrag als voorheffing opnemen.
Wat als er toch btw op de factuur staat? Nu komt het in de praktijk nog wel eens voor dat de buitenlandse leverancier, door onwetendheid of gebrek aan informatie, toch buitenlandse btw op de factuur vermeldt bij een dergelijke levering. U zult dan de leverancier moeten vragen zijn factuur aan te passen. Als u namelijk een verzoek indient om teruggaaf van deze buitenlandse btw, dan wordt dit niet gehonoreerd.