Worden Belgen nu ook al gediscrimineerd?
Hoofdlijnen van de regeling
Ingekomen. Bepaalde ‘ingekomen werknemers’ mogen max. acht jaar lang een belastingvrije vergoeding krijgen voor kosten in verband met verblijf buiten het land van herkomst. Deze ‘ingekomen werknemers’ mogen ook afkomstig zijn uit de EU.
30%. Deze belastingvrije vergoeding bedraagt 30% van het brutosalaris. Dit betekent minder loonkosten voor uw praktijk en uw buitenlandse werknemer houdt netto meer geld over.
Voorwaarden. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet uw buitenlandse werknemer aan de hiernavolgende voorwaarden voldoen.
- Hij moet een specifieke deskundigheid hebben. De fiscus gaat ervan uit dat dat zo is als hij (in 2013) een belastbaar jaarloon heeft van min. € 35.770,- excl. die 30% (jonger dan 30 mét mastertitel: € 27.190,- excl. de 30%-regeling).
- De werknemer moet voldoen aan de definitie van ingekomen werknemer: hij moet minstens 16 van de 24 maanden voorafgaand aan het werken in Nederland op minimaal 150 kilometer van onze grens hebben gewoond.
- U heeft een beschikking van de Belastingdienst dat de 30%-regeling mag worden toegepast. Gebruik daarvoor het formulier ‘Verzoek toepassing 30%-regeling’.
- Als bijna alle werknemers in uw sector voldoen aan de inkomenstoets (wat bij medisch specialisten het geval zal zijn), geldt bovendien de eis dat er sprake moet zijn van schaarste.
Download het formulier: ‘Verzoek toepassing 30%-regeling’ van: http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 06.04.03).
Tandartsen opgelet! Met name tandartsenpraktijken die op een buitenlandse werknemer de 30%-regeling willen toepassen, krijgen vaak een afwijzing. Dit komt vooral omdat de fiscus vindt dat onvoldoende is aangetoond dat er sprake is van schaarste. Hierover loopt nog een aantal procedures waarvan wij u uiteraard op de hoogte houden.
Wat kunt u doen? Maak altijd bezwaar tegen een afwijzing en toon aan dat er sprake is van schaarste. Dit kan o.a. door te wijzen op langdurig onvervulde vacatures en zo mogelijk op de capaciteitsplannnen binnen uw vakgebied.
Uit het verre buitenland …
Geen Belgen en Luxemburgers? Behalve schaarste kan ook de eis dat de ingekomen werknemer min. 150 km van de grens woont, een struikelblok vormen. Op die manier kan bijna geen enkele inwoner van België of Luxemburg de 30%-regeling toepassen en kunnen de meeste Belgen en Luxemburgers geen gebruik maken van deze regeling. Dit lijkt een sterk staaltje van discriminatie.
Verboden discriminatie? Onlangs moest de rechter erover oordelen of de 150-kilometergrens een vorm van verboden discriminatie oplevert. Zowel de Rechtbank Haarlem als de Rechtbank Breda hebben over deze vraag een oordeel moeten vellen. Daarbij kwam de Rechtbank Breda (LJN: BY4061) tot het oordeel dat er geen sprake was van verboden discriminatie, terwijl de Rechtbank Haarlem (LJN: BZ3870) besliste dat dit wél het geval was. Tip. Maak in elk geval bezwaar als u op dit punt met een afwijziging wordt geconfronteerd. Dan stelt u uw rechten veilig tot de Hoge Raad zich hierover heeft uitgesproken.