Innovatie MKB in de agro- en foodsector
MKB-valorisatiepilot Agri&Food
Met de MKB-valorisatiepilot ondersteunt de Nederlandse overheid innovaties in de voedingsindustrie. Het innovatieprogramma is gericht op het ‘post-harvest’ deel van de industrieketen. De topsector Agri&Food wil innovatie kanaliseren in drie strategische thema’s:
- meer met minder, door duurzame, innovatieve voedselsystemen;
- meer toegevoegde waarde door focus op gezondheid, duurzaamheid, smaak en gemak;
- internationaal leiderschap, onder andere door het bevorderen van de export en het veiligstellen van de import.
Voor welke bedrijven?
Niet alleen agro. Om (samenwerkingsverbanden van) MKB-ondernemingen binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie te stimuleren tot innovatie, zijn er subsidies beschikbaar. MKB-ondernemingen binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie, maar ook MKB-ondernemingen die technologie onderzoeken of ontwikkelen die toepasbaar is binnen deze industrie, komen voor subsidie in aanmerking. Daarnaast kunnen ook de sectoren primaire landbouw, visserij, scheepsbouw en aquacultuur voor subsidie in aanmerking komen.
Wat is het MKB? Bedrijven die vallen onder het midden- en kleinbedrijf (MKB) hebben maximaal 250 medewerkers en een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen of een omzet van maximaal € 50 miljoen. Als 25% of meer van de aandelen van het bedrijf in handen is van een andere partij, wordt er getoetst of ook deze voldoet aan de genoemde eisen.
Twee soorten projecten
De MKB-valorisatiepilot Agri&Food kent twee soorten projecten waarvoor u subsidie kunt krijgen:
- MKB-haalbaarheidsproject. Een MKB-haalbaarheidsproject moet leiden tot een schriftelijk rapport met een inschatting van de technische en economische mogelijkheden voor een MKB-innovatieproject. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten.
- MKB-innovatieproject. Een MKB-innovatieproject bestaat uit industrieel onderzoek en/of experimentele ontwikkeling door een samenwerkingsverband van MKB-ondernemingen. Ook samenwerking met een buitenlandse MKB-onderneming is mogelijk. Minimaal één MKB-onderneming in het samenwerkingsverband moet in Nederland gevestigd zijn. De subsidie bedraagt 40% van de subsidiabele kosten.
Beoordeling? De aanvraag wordt beoordeeld op de mate van technische innovatie of het te verwachten technische risico. Daarnaast kijkt men naar het economisch perspectief op korte termijn voor de deelnemers én voor de Nederlandse economie. Tot slot wegen mee: de duurzaamheid en de toepassingsmogelijkheden van de resultaten.
Aanvraag? Aanvragen kunnen tussen 1 juni en maximaal 23 september 2013 worden ingediend bij Agentschap NL.
Voor MKB-haalbaarheidsprojecten geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt.
MKB-innovatieprojecten worden onderling met elkaar vergeleken en alleen de beste projecten ontvangen subsidie.