ONROERENDE ZAKEN - 29.04.2013

Eigen woning, hypotheekrenteaftrek en echtscheiding

Als u uw woning moet verkopen, bijvoorbeeld door een echtscheiding, kan dat betekenen dat u met een restschuld blijft zitten. Wat zijn de tegemoetkomingen uit de Tijdelijke regeling hypothecair krediet? En bij echtscheidingen?

Tijdelijke regeling hypothecair krediet

Restschulden. In de Tijdelijke regeling hypothecair krediet is een regeling opgenomen voor restschulden. Financiële instellingen, zoals banken, kunnen restschulden meefinancieren in de hypotheek voor de nieuwe woning. Let op. De bank is niet verplicht de restschuld te financieren!

Toekomstmuziek. De minister neemt maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo mag de lening straks niet meer boven de waarde van de woning uitkomen (‘loan to value’). Het restschuldrisico wordt dus minder. Da’s mooi, maar wat nu als u nú met een restschuld zit?

Tijdelijk aftrek rente op restschuld

Gedeeltelijke oplossing. Wat wel een verzachting biedt, is dat in de ‘Wet herziening fiscale be­­handeling eigen woning’ is bepaald dat de rente op de restschuld fiscaal aftrekbaar is. Dit is helaas een tijdelijke regeling. Zodra de fiscale aftrekbaarheid vervalt, wordt de lening weer ‘duurder’.

Deze tijdelijke maatregel geldt voor restschulden die zijn ontstaan in de periode van 1 januari 2013 tot en met 31 december 2017. De geldlening hoeft niet te worden afgelost om de rente en kosten voor de geldlening aftrekbaar te laten zijn. Maar na tien jaar zijn de rente en kosten niet meer aftrekbaar.

Minimumlooptijd kapitaalverzekering

Verkorting looptijd. Kapitaalverzekeringen eigen woning, spaarrekeningen eigen woning en beleggingsrechten eigen woning kennen een minimumlooptijd. Als u niet tot het einde doorspaart, is het belastingvoordeel naar de haaien.

Looptijd niet vol. Als er bij een echtscheiding (en de beëindiging van het fiscale partnerschap) sprake is van restschulden, kan de vrijstelling óók gebruikt worden als de looptijd niet wordt volgemaakt. Het opgenomen bedrag moet dan worden gebruikt voor het aflossen van de eigenwoningschuld! Helaas neemt de minister geen extra maatregelen voor restschulden door echtscheiding.

Wat dan met woon-/praktijkpanden?

Gemengd gebruik. Bij veel vrije beroepers, zoals medici, biedt de eigen woning óók onderdak aan de praktijk. Dit kan bij echtscheiding extra problemen oproepen. Hoe zit dat dan? Stel bijvoorbeeld dat het pand waarin het gezin woont én waarin de praktijk is gevestigd, moet worden verdeeld in verband met de scheiding. Wat dan?

Ondernemings- of privévermogen? Vaak zal het gevolg van de (voorgenomen) scheiding zijn dat het pand verkocht moet worden. Wat de financiële en fiscale gevolgen hiervan zijn, hangt af van de fiscale status van het pand. Het pand kan ondernemingsvermogen of privévermogen zijn. Óf het pand is gesplitst en alleen het praktijkgedeelte behoort tot het ondernemingsvermogen.

Voor een woon-/praktijkpand dat tot het privévermogen behoort, en voor het woongedeelte van een gesplitst pand (dat verplicht tot het privévermogen behoort) krijgt u te maken met de nieuwe regels voor de eigenwoningschuld. Als u de lening verhoogt om uw partner uit te kopen, is op de bestaande lening het oude regime van toepassing, maar voor de nieuwe lening gelden de nieuwe regels. Dat betekent dat de lening ten minste annuïtair en in 30 jaar moet worden afgelost.

De nieuwe regels zijn vooral gericht op het voorkomen van nieuwe probleem­gevallen. Bestaande gevallen staan grotendeels in de kou. Helaas ziet de minister geen (budgettaire) ruimte voor een extra tegemoetkoming bij echtscheiding.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01