De Chipknip gefaseerd afgeschaft?
Wat is de ‘Chipknip’ ook alweer?
De ‘Chipknip’ is een chip op de betaalpassen van banken waarmee er kan worden betaald bij sommige betaalautomaten in Nederland. Die staan vooral in bedrijfs- en sportkantines of zitten in snoep-, parkeer- en kaartautomaten. Met de Chipknip kunnen kleine bedragen worden betaald, zonder een pincode in te hoeven toetsen. Is de Chipknip net ingeburgerd bij consumenten en ondernemers, gaan ze hem weer afschaffen! Waarom?
Chipknip uitgefaseerd vanaf april 2013
2015 afgelopen. Door de groeiende populariteit van het pinnen van kleine bedragen is de Chipknip steeds minder nodig. Vanaf april 2013 kan de Chipknip dan ook alleen nog maar worden gebruikt daar waar er niet kan worden gepind, in bijvoorbeeld bedrijfskantines, en in snoep-, parkeer- en kaartautomaten. In 2015 is het vervolgens helemaal niet meer mogelijk om met een Chipknip te betalen.
Reden? Om de Chipknip-infrastructuur in stand te houden en om de Chipknip aan te laten sluiten bij Europese harmonisatieontwikkelingen (SEPA) zouden forse investeringen nodig zijn. De kosten van de Chipknip zouden daardoor toenemen. En dat valt niet te rijmen met het afnemende gebruik ervan.
Cijfers. Het aantal Chipknip-transacties is sterk afgenomen: van 171,7 miljoen in 2011 tot 148,2 miljoen in 2012 (-14%). De top lag nog in 2010 met 178,3 miljoen transacties. Het gemiddelde bedrag per Chipknip-betaling daalt ook al jaren: in 2012 was dat nog maar € 2,32. En ook de komende jaren zal het aantal transacties flink blijven dalen.
Wat betekent dat voor u?
Bedrijfskantines en andere verkooppunten bij u in de buurt die alleen de Chipknip accepteren, moeten hun klanten daarover informeren. Op: http://www.chipknip.nl of op: http://www.pin.nl kunt u het foldertje: ‘Hier geen Chipknip meer’ bestellen. Ook als u zelf uw gasten wilt laten weten dat chippen bij u niet meer mogelijk is. Tip. Vermeld in dat geval ook dat u graag wilt dat klanten bij u pinnen.
Alternatief? U moet dan dus ook omzien naar een alternatief. Pinnen ligt inderdaad voor de hand. Dat kan betekenen dat u een nieuwe betaalautomaat moet aanschaffen. Zie ook: http://www.betaalterminal.nl
Voordeel? Overstappen op pinnen heeft verder als voordeel dat de klant op de betaalautomaat geen keuze meer hoeft te maken tussen Maestro, V PAY en Chipknip. En dat voorkomt onnodige wachttijd. U zou ook voor ‘ouderwets’ betalen met munten en biljetten kunnen kiezen.
Wat wordt de toekomst?
Even de kat uit de boom kijken. Moderner is contactloos betalen met een zogenoemde ‘near field chip’. Dan hoeft uw klant om te betalen alleen maar met zijn betaalpas met zo’n chip te zwaaien (‘tappen’ in het nieuwe jargon) in de buurt van een geschikte betaalautomaat. Deze technologie is bijna klaar voor algemeen gebruik. ING doet proeven om de productontwikkeling af te ronden. Vanaf medio 2013 worden de daarvoor geschikte passen geleverd. En dan begint de overgang naar nieuwe, geschikte betaalautomaten. Tip. Wacht met de aanschaf van een nieuwe betaalautomaat tot er meer bekend is over contactloos betalen.