Wetsvoorstel cliëntenrechten zorg van de baan!
In delen. Door alle kritiek heeft het wetsvoorstel Wcz jarenlang op de plank gelegen. Om de vaart er weer in te krijgen, heeft de minister de wet opgeknipt in vijf delen. Het gaat om de onderwerpen:
- klachten en geschillen. Hiervoor wordt nog dit voorjaar een nota van wijziging verwacht;
- kwaliteit. Het wijzigingsvoorstel van de Kwaliteitswet zorginstellingen wordt ook in april a.s. verwacht;
- goed bestuur en medezeggenschap. Hiervoor komt later dit jaar een wetsvoorstel;
- aanpassing van de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst. Wijziging wordt ook in 2013 verwacht;
- aanpassing van de Wet toelating zorginstellingen. Deze wijziging wordt in 2013 verwacht.
Nieuw Kwaliteitsinstituut
Regie. Op 1 januari jl. is het Kwaliteitsinstituut bij het College voor zorgverzekeringen (CVZ) gestart met het stimuleren van afspraken over wat goede zorg is en hoe deze gemeten kan worden. Na inwerkingtreding van het wetsvoorstel rond taken en bevoegdheden inzake kwaliteit van zorg (verwacht rond 1 april a.s.) kan het Kwaliteitsinstituut de regie overnemen als veldpartijen hun verantwoordelijkheid niet nemen.
Kies beter. Bovendien moeten zorgaanbieders gegevens over kwaliteit publiceren via een nieuwe versie van kiesBeter.nl. Zo moet de keuze-informatie voor patiënten (en verzekeraars) verbeteren.
Ontwikkeling LSP en EPD
Ook in de Wcz waren voorwaarden opgenomen voor zorgvuldige elektronische uitwisseling van gegevens. Daarnaast had de minister al eind 2012 via het Wetsvoorstel cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens aanvullende randvoorwaarden gesteld bij het gebruik van een elektronisch uitwisselingssysteem door zorgverleners. Dit om de privacy van de burger te beschermen.
Het gaat met name om de volgende waarborgen:
- de patiënt kan elektronische inzage in en een elektronisch afschrift van het dossier eisen;
- de zorgverlener moet toestemming aan de patiënt vragen voordat medische gegevens opgenomen kunnen worden voor elektronische uitwisseling (‘opt-in’) en voor het elektronisch opvragen van gegevens;
- het recht van de patiënt om (een) bepaalde (categorie van) hulpverleners op voorhand uit te sluiten van gegevensuitwisseling;
- het stellen van specifieke functionele, technische en organisatorische eisen aan elektronische gegevensuitwisseling in het algemeen.
Niet duidelijk wanneer. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dit wetsvoorstel in werking treedt. De beroepsgroep heeft veel kritiek. De elektronische uitwisseling van patiëntgegevens die op dit moment plaatsvindt, moet uiteraard voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, zoals de Wet bescherming persoonsgegevens.
Afstemming nodig. Het is jammer dat het zes jaar heeft moeten duren voordat de knoop om de Wcz af te blazen, werd doorgehakt. Een groot probleem was ook dat het veld niet of nauwelijks betrokken werd bij de ontwikkelingen van de wet. Hopelijk gebeurt dat wel bij het opknippen van de wet!