AANGIFTE - 13.03.2013

Vooraf ingevulde aangifte breekt nu door!

De vooraf ingevulde aangifte inkomstenbelasting bestond al langer, maar breekt nu echt door. Dit jaar zal de fiscus voor ruim 4 miljoen mensen de aangifte 2012 grotendeels vooraf invullen. Wat gaan ze voor u doen? Waar moet u op letten?

Vooraf ingevulde aangifte

Aangifte doen. Dit jaar moeten in totaal ruim 8 miljoen mensen aangifte doen. Voor de helft van hen zal de fiscus de aangifte op basis van de bekende gegevens zelfs al helemaal invullen, voor de anderen wordt aangegeven wat er al bekend is.

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft be­­lastingplichtigen opgeroepen om deze vooraf ingevulde aangifte (hierna: VIA) te gebruiken.

Vergissen in de praktijk. In de praktijk blijkt namelijk dat mensen zich vaak vergissen bij het invullen van hun inkomen. Maar bedenk wel: als de fiscus bij het vooraf invullen fouten maakt, is en blijft dat úw verantwoordelijkheid.

Had u maar beter moeten controleren dat hij het fout deed! Het is dan ook logisch dat de fiscus erop wijst dat het van belang blijft om de vooraf ingevulde aangifte goed te controleren, te wijzigen of aan te vullen.

Wat wordt er vooraf ingevuld?

In 2012 (bij de aangifte over 2011) vulde de fiscus al een groot aantal gegevens in. Het ging hierbij om gegevens van lonen, uitkeringen en pensioenen. Daarnaast nog de meeste heffingskortingen, het hypotheeksaldo, de hypotheekschuld en de WOZ-waarde van de eigen woning.

Ook gegevens van de overige onroerende zaken (de niet eigen woning), de ingehouden dividendbelasting, lijfrentepremies en studiekosten werden al vooraf ingevuld.

Wat is er nu nieuw?

Extra. Uiteraard blijven de bovenstaande gegevens voor u ingevuld worden. Maar daar komt dit jaar extra bij de gegevens over banksaldi en spaartegoeden, de waarde van effectenportefeuilles en uw leningen en andere schulden. Verder worden ingevuld buitenlandse (Belgische en Duitse) pensioenen en betaalde premies AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering). Ook buitenlandse rekeningen en inkomsten van zorgverleners betaald uit persoonsgebonden budget kunt u terugvinden op uw eigen biljet.

Ondernemers en hun eigen gegevens

Ondernemers. Veel gegevens zijn bekend bij de fiscus, andere gegevens natuurlijk niet. Met name voor ondernemers, die ieder jaar weer een eigen winstberekening moeten maken zal het belangrijkste onderdeel van de aangifte bij de fiscus nog onbekend zijn. Voor hen blijft een grote eigen inbreng noodzakelijk.

Gevaar. Het grootste gevaar bij de VIA is natuurlijk dat de belastingplichtige te gemakkelijk uitgaat van de juistheid van de gegevens van de fiscus. Ook daar kunnen echter (computer)fouten worden gemaakt. Bovendien is de kwalificatie die de fiscus aan inkomsten geeft niet altijd goed.

Voorbeeld. Zo kan het zijn dat tot uw ondernemingsvermogen een effectenportefeuille behoort. Voor de meeste mensen is zo’n effectenbezit box 3 vermogen, maar in uw geval is – ook het ontvangen dividend – sprake van winst. Blijven controleren dus die VIA. Hoe – en dat is voor velen het verraderlijke – betrouwbaar het er ook uitziet!

Bij de aangifte inkomstenbelasting over 2012 breekt de vooraf ingevulde aangifte massaal door. De eigen verantwoordelijkheid voor de aangifte blijft echter overeind! De vooraf ingevulde gegevens dus goed blijven controleren, is ons devies om zo achteraf gedoe en trammelant met de fiscus te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01