Dan werk ik toch niet mee aan de verkoop ...
Het licht in de ogen. Het komt helaas vaker voor: voormalig echtelieden die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Lastig als zij hun woning nog moeten verkopen. Voor de verkoop is immers de medewerking van beide (voormalige) echtgenoten nodig. Als een van hen niet wil meewerken, kan de woning niet verkocht worden. Er zit dan niets anders op om naar de rechter te stappen.
Goed geregeld?
Uit de praktijk gegrepen ... Jan en Marie zijn al enige tijd gescheiden. Zij waren destijds gehuwd in gemeenschap van goederen. Zij hebben afgesproken dat de voormalige echtelijke woning Ă©n hun appartement zullen worden verkocht. Dit staat ook zo in het echtscheidingsvonnis. In afwachting van de verkoop woont Jan met zijn nieuwe gezin in de woning, terwijl de spullen van Marie nog in het appartement staan en zij daar af en toe woont.
Ik doe het niet! Er is belangstelling van een koper voor het appartement, maar Marie wil niet meewerken aan de verkoop. Bovendien wil zij niet meewerken aan een lege oplevering.
Kort geding
U raadt het wel ... Jan wil dat Marie zal meewerken aan de verkoop van het appartement en haar spullen uit het appartement haalt. Marie op haar beurt wil dat alleen doen als zij in de woning kan trekken (en eist meteen dat Jan veroordeeld wordt de woning te verlaten).
Marie moet meewerken. In zijn vonnis bepaalt de rechter dat Marie moet meewerken aan de verkoop en de levering van het appartement.
Hoger beroep
Jan en Marie stellen beiden hoger beroep in. Jan vraagt de rechter te beslissen dat de verkoop kan doorgaan zonder de medewerking van Marie Ă©n dat Marie het appartement moet ontruimen. Op die manier hoeft Marie dus niet persoonlijk mee te werken aan de verkoop. Jan vraagt toestemming aan de rechter om de spullen van Marie zo nodig zelf uit het appartement te verwijderen.
Eruit ... Ăłf alimentatie. Marie wil nog steeds dat Jan de woning ontruimt. Dit omdat Jan stelselmatig weigert alimentatie te betalen, waardoor Marie nog steeds niet in staat is geweest een nieuwe woning te vinden. Zij vindt dus dat zij dan maar in de woning moet trekken waar Jan nĂş woont.
Oordeel rechter
De rechter (LJN: BY9634) constateert dat Jan en Marie hebben afgesproken dat de woning Ă©n het appartement verkocht worden en dat er een koper is die het appartement wil Ă©n kan kopen. Het is dan ook niet zinvol om nog voor deze korte periode een bewonerswisseling te laten plaatsvinden.
Geen pressiemiddel. Met betrekking tot het niet betalen van alimentatie door Jan beslist de rechter dat Marie haar medewerking aan de verkoop niet mag weigeren om op die manier Jan te bewegen de alimentatie te betalen.
De rechter stelt een termijn vast waarbinnen Marie het appartement leeg moet halen. Jan mag dat niet zelf doen. De rechter beslist verder dat het appartement ook kan worden verkocht zĂłnder medewerking van Marie. Het vonnis van de rechter komt dan in plaats van die medewerking.