WAARNEMING - 06.02.2013

VAR 2013, even opletten!

Als u in uw praktijk een vervanger of waarnemer inhuurt, vraagt u natuurlijk om een Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Maar hoe weet u of die VAR correct is?

Per activiteit. Een VAR moet worden aangevraagd per soort werkzaamheden, dus voor iedere soort een aparte VAR (met - door de bank genomen - per activiteit drie opdrachtgevers). De aanvrager zal vaak de neiging hebben om alles onder één en dezelfde VAR te ‘harken’. Hij zal bijvoorbeeld het geven van een EHBO-cursus én zijn werkzaamheden als waarnemer onder dezelfde VAR willen scharen, maar dat is nou net niet de bedoeling van de fiscus. En daar kunt ú last mee krijgen.

Waar gaat het fout? In de aanvraag worden 25 vragen gesteld over de werkzaamheden en de voorwaarden waaronder de aanvrager de werkzaamheden verricht. De aanvrager zal geneigd zijn de vragen zo veel mogelijk in ‘zijn voordeel’ te beantwoorden. En ú weet niet wat hij allemaal heeft geantwoord bij zijn aanvraag; u ziet immers alleen zijn VAR.

Belangrijke vragen. Natuurlijk zijn sommige vragen belangrijker dan andere. Maar het is wel belangrijk dat uw nieuwe vervanger zijn werkzaamheden bij u niet verricht alsof hij in loondienst is. Dus als u hem bijv. in detail opdraagt hoe en wanneer hij zijn werk moet doen en u zijn vakantie- en ziektedagen betaalt, lijkt het wel heel erg op een dienstbetrekking. Er is dan immers weinig zelfstandigs meer over voor deze vervanger/ondernemer. En dan ‘werkt’ die VAR-winst uit onderneming (VAR-wuo) waarschijnlijk niet.

Waar is die VAR dan nog goed voor? Hiervoor zagen wij dat ook als uw nieuwe kracht beschikt over een VAR dit nog geen echte dienstbetrekking wegpoetst. Zeker niet als u hem als een werknemer behandelt.

Voor heel veel andere situaties heeft u echter wél wat aan de VAR. Wat moet u dan zeker doen?

  • Controleer of de VAR geldig is en bewaar een kopie in het dossier.
  • Check of de werkzaamheden waarvoor de VAR is afgegeven, overeen­komen met de werkzaamheden die bij u verricht worden.
  • Zorg dat uw vervanger (of andere zzp’er) voldoende vrijheid heeft bij het verrichten van zijn werkzaamheden.
Een VAR is geen wondermiddel. Check of de VAR nog geldig is en overeenstemt met de werkzaamheden die de vervanger bij ú verricht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01