BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 20.12.2012

Weer nieuwe BV-regels op stapel!

Sinds 1 oktober 2012 is het een stuk makkelijker om een (flex-)BV op te richten. Om de kans op frauduleuze praktijken te bestrijden, komen er echter weer nieuwe regels. Wat wordt er anders? Waar moet men rekening mee houden?

Controle op bestaande BV’s

Risicomeldingen. Al op 1 juli 2011 is de Wet controle op rechtspersonen (Wdv) ingegaan. Bestaande BV’s worden door het ministerie nauwlettend in het oog gehouden. Wijzigingen in de directie, van de doelstelling of van de adresgegevens worden gesignaleerd.

Verscherpt toezicht. Als er wordt vermoed dat er duistere zaken spelen, worden er aan de FIOD, het OM of de Belastingdienst risicomeldingen gedaan. Op basis daarvan kan er worden ingegrepen. Tot nu toe zijn er 650 meldingen gedaan. Door verscherpt toezicht zullen dat er in de toekomst alleen nog maar meer worden.

Nieuwe faillissementsrechtsregels

Meer reorganisatieruimte. Er komen regels waardoor bedrijven die in de problemen zitten, meer ruimte krijgen om te reorganiseren. De rechter kan dan een dwingend akkoord opleggen, waardoor een individuele schuldeiser de BV niet meer onnodig failliet kan laten gaan.

Ook krijgt de rechter-commissaris de mogelijkheid om bestaande overeenkomsten op verzoek van de BV te wijzigen of zelfs te ontbinden. En in het al­­gemeen zal de procedure voor de afhandeling van een faillissement worden vereenvoudigd.

Fraudehelpdesk. Ook de fraude bij faillissementen zal worden aangepakt. Bedrijven en particulieren kunnen daarbij een actieve rol spelen door frauduleuze praktijken te melden bij de Fraudehelpdesk van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daarvoor kan men terecht op de website: http://www.fraudehelpdesk.nl

Strafrecht aangescherpt. De wetgeving op het gebied van het strafrecht zal worden aangescherpt. Een directeur die vóór het faillissement activa van de BV heeft ‘weggesluisd’ en geen fatsoenlijke administratie heeft gevoerd, kan dan eerder strafrechtelijk worden vervolgd. En dat is ook het geval als hij weigert om aan het faillissementsonderzoek door de curator zijn medewerking te verlenen.

Nieuwe regels voor Handelsregister

Directieverbod. Ook komen er nieuwe regels voor het Handelsregister. De bedoeling is om een bestuursverbod in te stellen voor personen die te maken hebben (gehad) met frauduleuze praktijken. Op basis daarvan kan de Kamer van Koophandel de inschrijving van een directeur als bestuurder van een BV weigeren.

Centraal register

Opheldering over aandeelhouders. Ten slotte zijn er plannen om een centraal register van aandeelhouders aan te leggen. Het zijn namelijk de aandeelhouders die een economisch belang hebben bij een BV. Tot nu toe is het zo dat een aandeelhouder alleen maar wordt ingeschreven in het Handelsregister als hij alle aandelen van de BV heeft.

Meerdere aandeelhouders? Zijn er meer­­dere aandeelhouders, dan is daarover nu niets bekend. Vaak komt het voor dat er een aandeelhouder is met 1% van de aandelen en een andere met 99%. Uiteraard berust het belang van de BV bij deze laatste aandeelhouder. Wie dat is, wordt echter niet duidelijk. Een centraal register van aandeelhouders kan daar opheldering over verschaffen.

Weet dat ieder bedrijf en iedere particulier die met frauduleuze praktijken te maken heeft, dit kan melden via de website van het ministerie. Ook is het de bedoeling om een bestuurs(= directie)verbod in te stellen voor personen die te maken hebben (gehad) met frauduleuze praktijken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01