Opeenvolgende tijdelijke arbeidsovereenkomsten
Contract verlengen. Als tijdens het contract blijkt dat de nieuwe medewerker goed functioneert, kunt u het contract na afloop verlengen. En als het héél goed gaat, kunt u hem ook een vast contract aanbieden. U kunt maximaal drie tijdelijke arbeidscontracten in drie jaar met hem aangaan. Als u het derde tijdelijke contract opnieuw verlengt of als de termijn van drie jaar wordt overschreden, ontstaat er automatisch een vast dienstverband.
Cao. In de cao kunnen andere afspraken worden vastgelegd. Zo bepalen sommige cao’s dat er pas een vast dienstverband ontstaat na zes in plaats van na drie tijdelijke contracten.
Ook bij een leerovereenkomst? Er kan ook een vast contract ontstaan als één van de tijdelijke contracten in de reeks een leer- of uitzendovereenkomst was. Dat wordt duidelijk uit een recente rechtszaak (LJN: BX7362).
Leerovereenkomst
Opleiding. Willem was in 2005 in het kader van zijn chauffeursopleiding voor twee jaar in dienst getreden van de Stichting Vakopleiding Transport en Logistiek. In deze periode deed hij zijn opleiding bij transportbedrijf Vlam. Dat ging als volgt:
- 2005-2007 (twee jaar) detachtering bij Vlam;
- 2007 eerste tijdelijke arbeidscontract bij Vlam;
- 2007-2009 tweemaal verlenging van het contract;
- Eind 2009 (derde) contract niet verlengd.
Ik ben écht wel vast in dienst ...
Willem vond dat er inmiddels een vast dienstverband was ontstaan. Hij had immers vanaf 2005 bij dezelfde werkgever op basis van vier tijdelijke contracten gewerkt. Hij telde ‘voor het gemak’ zijn leerperiode ook maar bij zijn arbeidsverleden. Willen vond dat Vlam zijn loon moest doorbetalen.
Andere werkgever. De rechter stelt vast dat Willem de eerste twee jaar formeel in dienst was van een andere werkgever, de Stichting Vlam. En tóch zou ook deze leerovereenkomst kunnen worden meegeteld in de reeks van tijdelijke arbeidscontracten. Het is daarvoor dan wel noodzakelijk dat de werknemer bij beide werkgevers dezelfde of soortgelijke werkzaamheden heeft verricht die dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden met zich meebrachten. En dat was hier niet het geval.
Leren. Tijdens de leerovereenkomst moest Willem kennis en ervaring opdoen om chauffeur te kunnen worden. Hij mocht nog geen vrachtwagens besturen en was aanvankelijk bijrijder. Ná de opleiding had hij zijn groot rijbewijs gehaald, zodat het eerste contract in 2007 werd gesloten met Willem als ‘chauffeur’. Het ging daarbij dus om wezenlijk andere werkzaamheden met andere vaardigheden en verantwoordelijkheden. Daarom telt de leerovereenkomst niet mee in de reeks van tijdelijke arbeidscontracten. Het laatste contract was dus het derde contract en dat is van rechtswege geëindigd. Daarom wijst de rechter de loonvordering van Willem af.
Ook opletten bij uitzendkrachten
Ookals u (als inlener) uitzendkrachten een tijdelijk contract aanbiedt, moet u rekening houden met de uitzendovereenkomsten. Dat hoeft alleen als de werknemer hetzelfde (of vergelijkbaar) werk blijft doen als hij deed als uitzendkracht.