RE-INTEGRATIE - 09.11.2012

Deskundigenoordeel volgend jaar flink duurder

U spant zich in om uw zieke medewerker te re-integreren. Uw werknemer denkt daar echter anders over. Een deskundigenoordeel kan dan een goede zaak zijn. Alleen wordt dat volgend jaar fors duurder. Heeft het dan nog wel zin?

Mening van een ander

Zit de re-integratie goed? Het UWV toetst op uw verzoek óf op verzoek van uw werknemer hoe de re-integratie ervoor staat. Met dit deskundigen­­oordeel weet u of u met de re-integratie op de goede weg bent. Én het geeft u de mogelijkheid uw werknemer aan te sporen om mee te werken, bijvoorbeeld bij het aanvaarden van ander passend werk of bij het starten van een re-integratie (tweede spoor) buiten uw bedrijf. Let op. Een deskundigenoordeel van het UWV is juridisch niet bindend, maar wordt in de praktijk wel gevolgd.

Oneens met de bedrijfsarts. In de praktijk komt het ook nogal eens voor dat de bedrijfsarts vindt dat de werknemer wel weer aan de slag kan (eventueel in aangepast werk), maar dat de werknemer het daar niet mee eens is. Ook dan kan een deskundigenoordeel duidelijkheid brengen. Een belangrijk verschil is echter wel dat in dit geval de werknemer het deskundigenoordeel aanvraagt.

Wordt dít dan ook al duurder?

Kosten omhoog. Per 1 januari 2013 stijgen de kosten van een deskundigenoordeel fors. Volgend jaar kost een deskundigenoordeel u als werkgever € 350,-. Uw medewerker betaalt € 175,-. Op dit moment kost een deskundigenoordeel u beiden nog slechts € 50,-.

Melkkoe? Werkgevers vragen gemiddeld 9.500 keer een deskundigenoordeel aan en werknemers gemiddeld 6.900 keer. Volgens de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is € 50,- per oordeel niet kostendekkend. Daarom verhoogt de staatssecretaris de prijs nu fors. Loont het voor u dan nog wel de moeite?

Heeft dit überhaupt wel zin?

Waardevolle check. Een deskundigenoordeel van het UWV loont ondanks de gestegen prijs nog altijd de moeite. Hoewel de kosten voor u als werkgever niet bepaald gering zijn, blijft het toch raadzaam tijdig en frequent een deskundigenoordeel aan het UWV te vragen. Als het namelijk ‘misgaat,’ zijn de kosten namelijk vele malen hoger.

Arbodienst. In de praktijk van alledag volgt u keurig de adviezen van uw arbodienst op. Zij hebben er uiteindelijk voor doorgeleerd. En dan ge­­beurt het helaas regelmatig dat het UWV daar achteraf anders over denkt. Hoe dat komt?

Toets van de poortwachter. Als uw werknemer na twee jaar ziekte een WGA-uitkering aanvraagt, toetst het UWV éérst of u wel voldoende aan re-integratie heeft gedaan, de zogenaamde ‘Poortwachterstoets’. Geeft het UWV u een onvoldoende, dan heeft dit het dure gevolg dat u een loonsanctie krijgt opgelegd. U moet dan uw werknemer nóg een (derde) jaar loon doorbetalen. En dat is dus altijd duurder dan een deskundigenoordeel.

Zekerheid voor alles

Voorkom loonsanctie. Door op tijd een deskundigenoordeel aan te vragen, checkt u het adequate han­­delen van uw arbodienst én kunt u de re-integratie bijsturen waar nodig. Als werkgever blijft u namelijk zélf verantwoordelijk. Tip. Vraag áltijd een deskundigenoordeel na één jaar ziekte. Zo heeft u de zekerheid dat u op de goede weg zit. Tip. Legt het UWV u een loonsanctie op? Maak dan bezwaar tegen deze sanctie. Is dat niet voldoende, dan kan de rechter deze loonsanctie van het UWV altijd nog vernietigen.

Voorkom een loonsanctie door het UWV tijdig om een deskundigenoordeel te vragen, óók als de kosten na 1 januari stijgen van € 50,- naar € 350,-. Doe dit in ieder geval na één jaar ziekte. Zo weet u waar u aan toe bent én kunt u de re-integratie nog bijsturen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01