APPARTEMENTSRECHTEN - 30.10.2012

Vervangende toestemming niet eenmalig

Bij appartementen moet voor het onderhoud van gemeenschappelijke installaties soms het privégedeelte van de appartementseigenaren worden betreden. Wat als een eigenaar zijn medewerking weigert? Kan de rechter dan uitkomst bieden?

Mijn ruimte en onze ruimtes

VvE. De eigenaar van een appartementsrecht heeft het exclusieve recht op het gebruik van zijn appartement. Daarnaast heeft hij recht op het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes.

Dit is zo geregeld bij het splitsen van een gebouw in appartementsrechten. Bij de splitsing in appartementsrechten ontstaat op grond van de wet een Vereniging van Eigenaars (VvE) waarvan iedere appartementseigenaar verplicht lid is.

Statuten. In de statuten en het reglement van de VvE staat wat de rechten en plichten van de eigenaren zijn en hoe zij zich ten opzichte van elkaar moeten gedragen.

Bepaalde taken, zoals het beheer en het onderhoud, worden in de statuten of het reglement opgedragen aan de VvE.

Ongestoord genot

Rekening houden met ... De statuten en het reglement moeten garanderen dat iedere appartementseigenaar zo veel mogelijk het ongestoorde genot van zijn appartement heeft. Maar hij moet daarbij wel rekening houden met de andere appartementseigenaren.

Noodzakelijke werkzaamheden. Zo zal iedere appartementseigenaar moeten gedogen dat bepaalde noodzakelijke werkzaamheden (bijvoorbeeld voor onderhoud en reparaties) worden verricht. Hij zal moeten toestaan dat zijn appartement voor die werkzaamheden wordt betreden, óók als de werkzaamheden niet ten goede komen aan zijn eigen appartement maar aan het appartement van de buurman of aan de gemeenschappelijke ruimtes of installaties.

Haat en nijd in het portiek

Ruzie. Nu loopt niet bij iedere VvE alles op rolletjes. Soms hebben niet alle appartementseigenaren voldoende vertrouwen in het bestuur van de VvE. Maar het komt ook voor dat een doodgewone burenruzie ervoor zorgt dat een normaal gesprek niet meer mogelijk is. Het gevolg daarvan kan dan zijn dat het binnentreden van het appartement ten behoeve van werkzaamheden ten gunste van een ander appartement of de gemeenschappelijke ruimtes of installaties, niet bespreekbaar is.

Vervangende toestemming

Dan maar kwaadschiks ... Als een appartements­­eigenaar zonder geldige reden weigert om zijn medewerking te verlenen aan het verrichten van onderhoud of reparaties aan gemeenschappelijke ruimtes of installaties, kan de VvE naar de rechter stappen om daar een vervangende toestemming te vragen. De rechter verleent deze toestemming, oftewel: vervangende machtiging, op grond van artikel 5:121 lid 1 BW. De appartementseigenaar is dan verplicht om mee te werken.

Maar één keer? Onlangs moest de rechter de vraag beantwoorden of deze machtiging éénmalig wordt verleend of dat deze voor langere tijd geldt. Een reparatie is soms niet al de eerste keer afdoende en als het om onderhoud gaat, is er vaak sprake van terugkerende werkzaamheden.

Niet iedere keer opnieuw. De rechter (LJN:  BV8186) heeft onlangs bepaald dat zo’n machtiging niet eenmalig is, maar geldt voor de duur van vijf jaar. Van een VvE kan volgens de rechter niet worden verwacht dat deze zich steeds opnieuw tot de rechter moet wenden.

Als een appartementseigenaar weigert zijn medewerking te verlenen aan onderhoud of reparaties, kan de rechter de VvE hiervoor een vervangende toestemming verlenen. Zo’n machtiging geldt volgens recente rechtspraak voor de duur van vijf jaar.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01