Sprokkelinvesteren: iets voor u?
1.Hoe werkt het? In plaats van een groot bedrag te lenen bij de bank is het ook mogelijk om het benodigde geld bij elkaar te sprokkelen bij verschillende kleine investeerders. Het principe wordt uitgelegd op Crowdfunding.nl (http://www.crowdfunding.nl), dat ook nieuws brengt over initiatieven op dit gebied.
2. Platforms. Terwijl Kickstarter (http://www.kickstarter.com) in Amerika zo’n 100 miljoen dollar per jaar verdeelt, staat crowdfunding in Nederland nog in de kinderschoenen. De beschikbare platforms zijn klein maar talrijk. Geldvoorelkaar.nl (http://www.geldvoorelkaar.nl) heeft deelnemers uit allerhande bedrijfstakken en is heel helder over tarieven en zekerheid. Symbid (http://www.symbid.nl) en CrowdAboutNow (http://www.crowdaboutnow.com) zijn laagdrempelige platforms die openstaan voor kleine investeringen, maar het aantal deelnemers is beperkt. Ook Seeds (http://www.seeds.nl) van ABN Amro staat nog aan het begin. Meer platforms vindt u op Douw&Koren (http://www.douwenkoren.nl/crowdfunding-in-nederland/). Kickstarter heeft trouwens plannen om dit najaar een Europese website te openen.
3. Voor ondernemers. Wie een eigen project wil financieren via crowdfunding zal zich moeten oriënteren op de kosten, de doelgroep en de ondersteuning vanuit een platform. De factsheets van mkbcrowdfunding (http://mkbcrowdfunding.symbid.nl/faqs) zijn een goede start. Zorg voor een goed businessplan en durf over de grens te kijken, maar mik op lokale investeerders als uw project daarom vraagt. Crowdfunding.nl (http://www.crowdfunding.nl/2012/07/23/crowdfunding-wat-kost-dat-dan/) zet de kosten van een aantal platforms op een rijtje.
4. Voor investeerders. Investeer uw kapitaal in verschillende projecten en via verschillende platforms. Zo spreidt u uw risico. Met investeringen in duurzame (De groene marktplaats, http://www.degroenemarktplaats.nl) of creatieve projecten (voordekunst, http://voordekunst.nl) toont u klanten en relaties dat uw bedrijf maatschappelijk betrokken is.