In de horeca vallen veel gewonden volgens de media
Onderzoek. Jaarlijks raken 12.000 mensen in de horeca gewond tijdens hun werk. Snijwonden, vallen, uitglijden, verbrandingen en geweld zijn de meest voorkomende oorzaken volgens het onderzoek van VeiligheidNL.
Verantwoordelijkheid werkgever?
Wat zegt de wet? Art. 7:658 BW zegt dat u moet zorgen voor een “veilige werkomgeving en gereedschappen”. Legio gerechtelijke uitspraken hebben inmiddels geleerd dat u al heel snel aansprakelijk bent en dus opdraait voor de financiële gevolgen. Als het een lichte snijwond betreft is daar wel overheen te komen maar wat als uw werknemer uitgegleden is en lang uit de roulatie is of erger nog, blijvend letsel oploopt?
Risico’s beperken moet! U kunt én moet zelfs het nodige doen om ongelukken zo veel mogelijk te voorkomen. Allereerst is daar de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De wet verplicht u dit onderzoek uit te voeren. Hieruit komen onveilige en gevaarlijke situaties naar voren. De aanbevelingen die hierin staan, komen in een plan van aanpak te staan en helpen u om de werkplek zo veilig mogelijk te maken. Het is dus erg belangrijk om deze uit te voeren!
• Een RI&E-plan voor de horeca kunt u downloaden via: http://horeca.indicator.nl (HR 16.14.03). Voor horecaondernemers is er een handige site (zoekÂwoord: horeca): http://www.rie.nl
Bent u nu ingedekt? Nee. De RI&E is alleen bedoeld om de werkplek zo veilig mogelijk te maken. Het is geen garantie dat er niets meer kan gebeuren. Een goed (financieel) vangnet is belangrijk, onder meer door het afsluiten van de juiste verzekeringen. Hoe dekt u zich in?
Aansprakelijkheidsverzekering
Vergoedt de schade. Deze verzekering kent u natuurlijk, hij geeft u onder meer dekking als uw werknemer een ongeval krijgt op de werkplek en u blijkt hiervoor aansprakelijk te zijn. Vaak zal de verzekeraar dan ook naar de RI&E kijken. Niet alleen of deze is uitgevoerd, maar belangrijker nog, wat stond er in het plan van aanpak en zijn de aanbevelingen opgevolgd? Als dit in orde is, maar het is duidelijk dat u toch aansprakelijk blijft, zal deze verzekering de schade van de werknemer betalen. Dat geldt ook voor de inkomensschade als hij gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt! Tip. Vraag expliciet naar de collectieve mogelijkheden voor de horecabranche. U heeft dan het voordeel dat zo’n horecapolis gericht is op uw bedrijfstype en de risico’s die daar voorkomen. De premie is maatwerk, afgestemd op uw activiteiten, soort bedrijf (café, zalencentrum, …).
Ongevallenverzekering
Zorgt voor uitkering. Er bestaat ook een ongevallenverzekering. U kunt uw werknemer dan een extra uitkering geven als hij blijvend letsel oploopt. Ook bij overlijden wordt er een uitkering gedaan, bedoeld voor de directe nabestaanden. Er zijn twee vormen: een vast bedrag verzekeren of een bedrag kiezen dat gebaseerd is op het jaarloon. Een veelvoorkomende variant is: één keer het jaarloon bij overlijden en twee keer het jaarloon bij volledige en blijvende invaliditeit. Als uw werknemer gedeeltelijk, maar wel blijvend, invalide raakt wordt de uitkering pro rata berekend. Uiteraard is de premie hoger naarmate het verzekerde bedrag stijgt. De premie varieert en wordt bij de tweede vorm berekend over het jaarloon.