FISCALE WINST - 25.09.2012

Wat als u met uw bedrijf gaat verhuizen?

U bent van plan uw bedrijf te verplaatsen, bijvoorbeeld naar een bedrijventerrein of juist naar het centrum. Hoe pakt dit fiscaal uit? Ziet de fiscus dit als het ‘staken’ van uw onderneming? Hoe blijft u uit de gevarenzone?

Stoppen of verplaatsen?

Staking? Als u stopt met uw onderneming, is er fiscaal sprake van een zogenaamd ‘stakingsmoment’. In dat geval moet u direct met de fiscus afrekenen over de aanwezige meerwaarden (goodwill, stille reserves) in uw onderneming. Ook over de fiscale oudedagsreserve moet u dan belasting betalen, tenzij deze door u wordt afgestort bij een verzekeringsmaatschappij.

Maar is er ook sprake van staking als u uw onderneming verplaatst?

Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft de belangrijkste criteria die daarbij een rol spelen, onlangs nog eens op een rij gezet (LJN: BW4186).

Welke criteria spelen een rol?

In de procedure die voor de Hoge Raad speelde, ging het om een Nederlandse melkveehouder die in Denemarken een landbouwbedrijf kocht en naar dat land emigreerde. De ondernemer had zijn voornaamste bedrijfsmiddelen in Nederland verkocht en niet meegenomen naar het buitenland. De verdere details zullen wij u besparen.

Identiteit onderneming. Wat van belang is om te weten, is dat de Hoge Raad in deze uitspraak duidelijk stelt dat er geen sprake is van staking van de onderneming als de identiteit van de onderneming na verplaatsing hetzelfde blijft.

Hiervoor wordt gekeken naar:

  • de bedrijfsomvang;
  • de (soort) klanten van de onderneming;
  • de concurrentiepositie, etc.

In deze zaak concludeerde de rechter dat er wel sprake is van staking, omdat er na verplaatsing niets meer van de onderneming over was.

Naar een andere locatie

Wanneer u dus voornemens bent uw onderneming te verplaatsen, kijk dan goed of u daarmee de identiteit van uw onderneming niet te veel verandert. Zo is de locatie vaak belangrijk.

In een andere stad. In een eerdere uitspraak besliste het Hof ’s-Gravenhage dat een slager die zijn woon-winkelpand verkocht en die in een andere stad een nieuw woon-winkelpand liet bouwen om aldaar een slagerij te beginnen, zijn onderneming had gestaakt (LJN: AX1418).

500 meter verderop. Kleine verplaatsingen zijn vaak minder problematisch. Zo is uit de rechtspraak het geval bekend van een strandtenthouder die zijn paviljoen verkocht en 500 meter verderop een klein restaurant kocht.

Rechter. Het Hof Amsterdam oordeelde dat zijn klantenkring deels dezelfde was gebleven en dat de activiteiten slechts een accentverandering hadden ondergaan. Er was derhalve geen sprake van een staking (LJN: AW2890).

De feiten tellen

Staking. Conclusie is dat bij de beoordeling van de vraag of er bij verplaatsing sprake is van een staking van de onderneming, de feitelijke situatie doorslaggevend is.

Klantenkring. Zo is onder meer van belang of de klantenkring hetzelfde is gebleven en of de activiteiten nog hetzelfde zijn.

Aanpassen. Mogelijk kunt u uw situatie enigszins aanpassen, zodat u niet geconfronteerd wordt met fiscaal negatieve gevolgen.

Wilt u uw onderneming verplaatsen, houd dan de identiteit van uw onderneming zo veel mogelijk vast. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde naam en let erop dat uw activiteiten dezelfde blijven en dat u uw klantenkring behoudt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01