STALKING - 28.09.2012

Laat ons nu eens met rust!

Laatst werd een werkgever bedreigd door één van zijn werknemers. Hij liet het er niet bij zitten en eiste én kreeg een straatverbod. Wat speelde er?

Actie ondernemen. Als woedende werknemers hun (voormalige) werkgever of collega’s lastigvallen of stalken, kunt u als werkgever niet lijdzaam toezien. Als werkgever móét u wel actie ondernemen: u moet immers de veiligheid en de gezondheid van uw medewerkers waarborgen. En een werknemer die wordt bedreigd, kan daar letterlijk ziek van worden.

Bedreiging door werknemer. Als de boosdoener nog bij u werkt, is het niet zo moeilijk om het probleem op te lossen. Bedreiging van de werkgever of de collega’s is immers voldoende reden om de werknemer op staande voet te kunnen ontslaan. Wat nu als het gaat om een ex-werknemer?

Stalking. Stalking is een strafbaar feit waarvan u aangifte kunt doen bij de politie. Onlangs bleek echter dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Wat speelde er? Een werknemer met psychische klachten was vanwege zijn wangedrag op non-actief gesteld en ontslagen. Hij liet het er niet bij zitten. Hij begon zijn werkgever én zijn ex-collega’s te bestoken met honderden brieven, e-mails en telefoontjes waarin hij hen bedreigde. Dit ging een jaar lang door. Omdat diverse geadresseerden zich hierdoor ernstig bedreigd voelden, ondernam de werkgever actie. Hij koos niet voor de strafrechtelijke weg, maar eiste bij de ‘civiele’ rechter dat de werknemer een verbod zou krijgen om contact met het bedrijf op te nemen. Bovendien eiste hij dat de werknemer zich niet meer binnen een straal van 25 meter van het bedrijf mocht vertonen.

Dwangsom. De rechter die hierover moest oordelen (LJN: BW0050) vond dat een straat- en contactverbod een ingrijpende maatregel is die niet al te snel mag worden toegewezen. Hij vond de aard en omvang van de verzonden correspondentie echter zó buitensporig dat een straat- en contactverbod hier gerechtvaardigd was. De ex-werknemer kreeg dus een straat- én een contactverbod. Als hij dit verbod overtreedt, moet hij een dwangsom van € 500,- per overtreding betalen. Tip. Last van een stalkende ex-werknemer? Vraag de rechter om een straat-/contactverbod óf kies voor de strafrechtelijke weg en doe aangifte bij de politie.

Wordt u of één van uw medewerkers bedreigd door een ex-werknemer? Onderneem dan actie: doe aangifte bij de politie of eis een straat- en/of een contactverbod.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01