BESLOTEN VENNOOTSCHAP - 19.09.2012

Gemakkelijk de bedrijfsopvolging regelen?

Als de nieuwe wet op de flex-BV per 1 oktober a.s. is ingevoerd, welke mogelijkheden heeft u dan om de bedrijfsopvolging van uw land- of tuinbouw-BV goed te regelen? Wat is nu goed om te weten?

Bedrijfsopvolging. Een ondernemer die zijn land- of tuinbouw-BV wil overdragen aan zijn beoogde bedrijfsopvolger, zal graag nog een tijdje een oogje in het zeil willen houden en daadwerkelijk bij het bedrijf betrokken willen zijn. Op die manier kan hij de bedrijfsopvolger op het juiste spoor zetten. En mocht het onverhoopt mis gaan, dan kan hij tijdig ingrijpen om erger te voorkomen.

Mogelijkheden voor u

Om bij de BV betrokken te blijven, heeft u als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van uw BV verschillende mogelijkheden:

  • een gedeelte van het aandelenpakket in eigen handen houden;
  • preferente aandelen uitgeven zodat slechts een vast rentepercentage als winst aan hem wordt uitgekeerd;
  • een Raad van Commissarissen instellen en als (enige) commissaris toezicht houden op het beleid van de directie;
  • de aandelen van de BV certificeren en zelf een vetorecht behouden in het bestuur van de Stichting Administratiekantoor (STAK).

Nadelen. Maar aan de hiervoor weergegeven mogelijkheden kleven ook nadelen:

  • houdt de DGA de meerderheid van aandelen, dan wordt ook de meerderheid van de winst aan hem uitgekeerd; en houdt hij slechts een klein gedeelte van de aandelen, dan wordt hij in de vergadering van aandeelhouders door zijn eigen bedrijfsopvolger weggestemd;
  • aan preferente aandelen wordt slechts een beperkt dividend toegekend; maar als de winst van de BV niet al te groot is, dan blijft er waarschijnlijk weinig of niets over voor de houder van de gewone aandelen (de bedrijfsopvolger);
  • een commissaris kan alleen achteraf ingrijpen; hij mag niet vooraf het beleid in de BV bepalen;
  • certificering van aandelen met oprichting van een Stak is een ingewikkelde en ook kostbare aangelegenheid die vaak zijn doel voorbijschiet.

Aandelen zonder winstrecht

Maar als per 1 oktober aanstaande de nieuwe wet op de flex-BV wordt ingevoerd, zijn die problemen simpel te voorkomen. Want op basis van de nieuwe wet kunnen de statuten bepalen dat een BV zowel aandelen zonder stemrechten heeft als aandelen zonder winstrechten. Een DGA kan ervoor zorgen dat hij zelf alle, of in ieder geval de meerderheid, van de aandelen met stemrechten heeft. Aan deze aandelen worden dan geen winstrechten toegekend. De bedrijfsopvolger krijgt dan aandelen met winstrechten. Op die manier blijft de DGA het beleid in de BV bepalen en kan hij niet in de vergadering van aandeelhouders door de bedrijfsopvolger worden weggestemd. En deze heeft als enige recht op de winst van de BV, iets wat uiteindelijk ook de bedoeling is.

Tussenoplossing. Uiteraard is er een tussenoplossing mogelijk. In dat geval moet de DGA ervoor zorgen dat hij niet alleen de meerderheid van de aandelen met stemrecht heeft, maar zelf ook een gedeelte van de aandelen met winstrechten behoudt. Op die manier deelt hij nog mee in een gedeelte van de winst. Pas als hij definitief afscheid neemt van de BV, draagt hij alle aandelen met stemrechten en zijn pakket aandelen met winstrechten over aan de bedrijfsopvolger.

Weet dat als de nieuwe wet op de flex-BV is ingevoerd, een bedrijfsopvolging een stuk gemakkelijker te regelen is. Als DGA kunt u ervoor zorgen dat u alle touwtjes in handen houdt, terwijl de winst van de BV aan uw bedrijfsopvolger toekomt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01