Grond en een boerderij verpacht aan eigen BV?
Tbs-regeling. Op het moment dat u vanuit privé een vermogensbestanddeel zoals een pand of grond ter beschikking stelt aan uw eigen BV, dan valt dit onder de tbs-regeling. Dit betekent niet alleen dat de opbrengsten (huur) progressief worden belast, maar ook dat bij het einde van de tbs-regeling de boekwinst of het boekverlies tot het belastbaar inkomen moet worden gerekend.
Waar ging het over bij collega-agrariër?
In deze zaak gaat het om een collega-agrariër die samen met zijn broer grond en een boerderij verpacht aan hun eigen BV. Deze vallen daardoor onder de tbs-regeling. In de loop van 2001 krijgen de broers echter flinke ruzie en besluiten uit elkaar te gaan. De pachtovereenkomst wordt per april 2011 ontbonden en het feitelijke gebruik van de grond en de boerderij eindigt omstreeks de jaarwisseling.
Einde? Pas in 2002 worden de grond en de boerderij verkocht aan een derde. Vraag is nu wanneer de tbs-regeling eindigt. Is dit op het moment dat de pachtovereenkomst werd ontbonden, op het moment dat het feitelijke gebruik eindigde of pas op het moment dat de verkoop plaatsvond?
Verkoopmoment. Na veel procedures voor zowel rechtbank, Hof als Hoge Raad (LJN: BP6667) komt laatstgenoemde uiteindelijk tot de conclusie dat de tbs-regeling pas eindigt op het moment dat de verkoop plaatsvindt. Aangezien de grond en de boerderij tot dat moment worden aangehouden in afwachting van een goed verkoopmoment, blijven deze onderdeel uitmaken van de tbs-regeling. Dat betekent ook het verkoopresultaat in 2002 in aanmerking moet worden genomen.
Dit zou anders zijn wanneer de landerijen in de tussenliggende periode zouden zijn verhuurd of ter beschikking gesteld aan een derde. In dat geval gaan deze namelijk wel over naar de vermogensrendementsheffing van box 3 en eindigt de tbs-regeling eerder.
Wat kunt u hier nu mee? Deze uitspraak kan zeer interessant zijn voor belastingplichtigen die het einde van de tbs-regeling willen uitstellen. Door het vermogensbestanddeel aan te houden in afwachting van verkoop loopt de tbs-regeling door. Belastingplichtigen die de tbs-regeling juist wel willen beëindigen, kunnen het vermogensbestanddeel gaan verhuren aan een derde.
Voorbeeld
Stel, u verhuurt een pand aan uw eigen BV. Door de ontwikkeling van uw onderneming groeit de BV uit dit pand en u besluit te verhuizen naar een groter, van een derde gehuurd pand. Uw eigen pand wilt u op termijn gaan verkopen. Voor dit pand kunt u nu gaan kijken welk moment van einde van de tbs-regeling voor u het gunstigst is. Dit zal mede afhangen van de verwachte opbrengst en van de marktontwikkelingen.
Wilt u dat de tbs-regeling direct eindigt omdat u dan een verlies in box 1 kunt realiseren, dan kunt u ervoor kiezen het pand te verhuren aan een derde.
Wilt u echter het einde van de tbs-regeling nog uitstellen, dan kunt u het pand aanhouden in afwachting van de verkoop. Het mag dan wel niet verhuurd worden aan een derde. Op een later, gunstiger moment kunt u de tbs-regeling alsnog beëindigen door verkoop of verhuur aan een derde.