Richt een personeelsfonds op als extraatje!
Gunstige uitspraak. Als u uw personeel eens wat extra’s wilt geven, is dit in principe belast, behalve uitkeringen uit een personeelsfonds. Deze zijn onbelast, mits u aan de gestelde voorwaarden voldoet. Één ervan betreft de wijze waarop het personeelsfonds wordt gevuld. Hierover is onlangs nog een gunstige uitspraak gedaan door de Rechtbank in Arnhem (LJN: BW3289).
Herkomst geld staat in wet
Voorwaarden. De herkomst van het geld waarmee het personeelsfonds gevuld wordt, ligt vast in de wet. Bepaald is dat de bijdragen van de werknemers in het fonds niet hoger mogen zijn dan die van de werkgever. De werknemer moet de bijdrage doen uit zijn nettoloon. In de wet staat dat de bijdrage van de werknemers de afgelopen vijf jaar ten minste even hoog moet zijn geweest als die van de werkgever.
Uw bijdrage geen wassen neus. Zo is in het verleden door de rechter al bepaald dat een bijdrage van de werknemers van nul euro’s in deze periode niet acceptabel is, ook al draagt de werkgever ook niets bij. Een bijdrage van één euro werd door de rechter in eerste instantie wel geaccepteerd, maar in hoger beroep niet. Hoe hoog een bijdrage ten minste moet zijn, werd door de rechter niet aangegeven. Wees dus wel reëel!
Fonds hoeft geen vijf jaar te bestaan
Mag eerder. In bovengenoemde uitspraak van de rechter in Arnhem werd beslist dat de wettelijke voorschriften niet betekenen dat een personeelsfonds pas na vijf jaar uitkeringen kan gaan doen. In de betreffende zaak had een reclamebureau in december 2001 een personeelsfonds opgericht en was dat een jaar later begonnen met het verstrekken van uitkeringen. De uitbetaalde bedragen werden onder meer aangewend voor de kosten van een verbouwing, rijlessen van kinderen, de aankoop van meubilair en voor vakanties. Deze uitkeringen bleven onbelast.
Delft fiscus onderspit? Deze uitspraak staat haaks op de opvatting van de fiscus. Hier is men van mening dat het fonds wel minstens vijf jaar moet bestaan. De fiscus kan nog in hoger beroep, maar heeft dat tot nu toe nog niet gedaan.
Wat kunt u hier direct mee?
De uitspraak betekent dat u per direct een personeelsfonds kunt oprichten én er direct verstrekkingen uit kunt betalen. Omdat maximaal de helft van de bijdrage door de werkgever mag worden betaald, betekent dit een belangrijk nettovoordeel ten opzichte van een belaste verstrekking.
Overige voorwaarden. Als u een personeelsfonds opricht, gelden er nog voorwaarden:
- zo mogen de uitkeringen geen betrekking hebben op ziekte, invaliditeit, bevalling, adoptie en overlijden;
- ook mogen de werknemers geen récht hebben op een uitkering. In de meeste fondsen beslist een bestuur op aanvragen voor een uitkering, waarbij het bestuur vaak wordt gevormd door de werknemers en de werkgever.
Als u de werkkostenregeling toepast? U kunt een personeelsfonds ook oprichten als u de werkkostenregeling toepast. De uitkeringen tellen niet mee voor de vrije ruimte van 1,4% voor onbelaste kostenvergoedingen en verstrekkingen.