Rechter hanteert wisselend begrip ‘hulpmiddel’
Aftrek ziektekosten. Ziektekosten zijn in principe fiscaal aftrekbaar. Door de aftrek wordt het inkomen lager en betaalt men minder belasting. Zo betaalt de fiscus dus een deel van de ziektekosten mee. Wat we onder ‘ziektekosten’ verstaan, is nauwkeurig gedefinieerd. Zo zijn hulpmiddelen aftrekbaar en is er wettelijk vastgelegd dat de verbouwing van een woning ook als ‘hulpmiddel’ wordt gezien. Maar valt hier nu ook de bouw van een nieuwe garage onder?
Bouw garage als ziektekosten?
Rolstoel in garage. Deze vraag stond onlangs centraal voor de rechter in Leeuwarden (LJN: BW4725). Een aan een rolstoel gebonden belastingplichtige had aan haar woning een garage laten bouwen en wilde de kosten hiervan opvoeren als ziektekosten. De vrouw was door haar spierziekte gedwongen met de auto naar het werk te gaan. Het lukte haar in de winterdag echter niet deze sneeuw- en ijsvrij te maken. Haar man was als buschauffeur ook niet altijd beschikbaar voor deze klus, vandaar een garage. De auto was dan zomer en winter sneeuw- en vorstvrij en bovendien voorkwam ze zo dat ze viel bij het instappen. De inspecteur vond dit te ver gaan en had de aftrek afgewezen. De rechter kwam eraan te pas.
Medisch gezien noodzakelijk? Voor het antwoord op de vraag of aftrek mogelijk was, was het om te beginnen van belang of de garage op medisch voorschrift was gebouwd. De vrouw gaf aan dat ze zelf met haar arts had gebeld en hem een verklaring had laten tekenen die ze zelf had opgesteld. Voor de rechter was dit niet voldoende en dus werd een deskundige ingeschakeld om te beoordelen of de garage vanuit medisch oogpunt noodzakelijk was. Deze gaf aan dat door de garage voorkomen werd dat de vrouw bij gladheid ten val zou komen als ze in en uit de auto stapte. Daardoor was de garage medisch gezien noodzakelijk en dus een hulpmiddel. De aftrek werd dan ook verleend.
Medisch voorschrift vooraf verstrekt?
Achteraf of vooraf? De inspecteur voerde nog aan dat de garage al gebouwd was nog voordat een medische verklaring was verkregen. Een klein jaar geleden besliste het Hof in Arnhem nog dat er dan geen aftrek mogelijk is, omdat deze vooraf moet worden verleend. De rechters in Leeuwarden gaven aan het hiermee niet eens te zijn en beslisten dat een medische verklaring ook achteraf kan worden gegeven. Aangezien de rechters hier dus wisselend over denken, is het in soortgelijke gevallen beter op zeker te spelen en dus vooraf een medische verklaring te regelen of te verstrekken.
Wat betekent dit voor de praktijk?
Van geval tot geval. Het voorgaande maakt verder duidelijk dat de verbouwing van een woning als vorm van ziektekosten continu ter discussie staat en de betrokkene zich niet te snel bij een afwijzing door de fiscus moet neerleggen. Zo is in het verleden de aftrek voor een berging voor een rolstoel afgewezen, omdat er een te ver verwijderd verband met ziekte zou zijn.
Hetzelfde werd beslist voor een erfverharding, die rolstoelgebruik mogelijk maakte. Anderzijds zien we nu dat een normale garage wél als aftrek wordt geaccepteerd. We wijzen u er wel op dat de fiscus nog in beroep kan gaan tegen de uitspraak. Wij volgen het op de voet voor u.