RECHT - 21.05.2012

Onroerende zaak, spelregels bij koop

Contract en bedenktijd. Er is een wettelijke bedenktijd die kopers van een woning moet beschermen. Nadat er een schriftelijke koopovereenkomst is ondertekend, kan die nog drie dagen lang ongedaan worden gemaakt. In een arrest heeft de Hoge Raad (LJN: BU7412) nu verduidelijkt voor wie deze wettelijke bescherming geldt. Dat is zowel de particuliere koper als de particuliere verkoper van een woning.

Iemand had mondeling overeenstemming bereikt over de verkoop van zijn woning. Daarna bedacht hij zich en stelde dat er juridisch geen geldige verkoopovereenkomst was. Dit omdat een schriftelijke overeenkomst, met de handtekeningen van koper en verkoper, ontbrak. De Hoge Raad gaf de verkoper gelijk. Ook voor hem geldt de bedenktijd. En, omdat er geen schriftelijke overeenkomst was, was de bedenktijd niet verstreken.

Niet bij het onderhandelen voor uw bedrijf. De bijzondere regel geldt niet als u onderhandelt over een bedrijfspand (geen woning). En ook niet voor de ondernemer die in het kader van zijn bedrijf een woning koopt of verkoopt. In die gevallen zijn zelfs mondelinge afspraken juridisch bindend. Goed om te weten!

Zowel de particuliere koper als de particuliere verkoper van een woning kan een koop nog terugdraaien. De bedenktijd loopt tot drie dagen nadat een schriftelijke overeenkomst door beiden is ondertekend.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01