Inhouden op ontslaguitkering?
Lezersvragen. Als uw werknemer een bedrag meekrijgt omdat u hem ontslaat, dan ziet de fiscus dit bedrag als loon. Maar hoe gaat u hiermee om in de salarisadministratie? De laatste tijd krijgen wij vaker vragen hierover. Reden om eens aandacht aan dit onderwerp te besteden.
Aard van de uitkering? Betaalt u de werknemer vakantiedagen, vakantiegeld, en dergelijke uit? Dan is dit gewoon loon dat u op dezelfde manier moet verwerken (lees: ‘belasten’) als ander loon.
Geeft u de werknemer een bedrag mee als compensatie voor te missen salaris of pensioen, dan is dit bedrag ‘loon uit vroegere dienstbetrekking’. Dat betekent dat u géén werkgeverslasten betaalt over deze uitkering en dat uw salarisadministrateur een andere tabel moet toepassen.
Uitstel belastingheffing. Ook kan uw werknemer kiezen voor uitstel van belastingheffing. Dat kan, maar alleen als de daarvoor geldende voorwaarden in acht worden genomen. Uw werknemer moet in dat geval het geld door u rechtstreeks laten storten op een bankspaarrekening of bij een verzekeringsmaatschappij. Let op. Uitstel betekent echter géén afstel. Op het moment dat het bedrag aan de werknemer wordt uitgekeerd, moet er alsnog belasting betaald worden.
Naar BV storten. Desgewenst kan uw werknemer ook aan u vragen het geld te storten op de rekening van een door uw werknemer opgerichte stamrecht-BV. De BV treedt dan op als verzekeringsmaatschappij. Let op. Werkt u daaraan mee, neem dan geen risico en stort het bedrag rechtstreeks bij deze BV of op een derdenrekening van de oprichtende notaris en zorg dat u vóór de storting van het bedrag heeft vastgesteld dat uw werknemer een correcte stamrechtovereenkomst heeft opgesteld. Tip. Op http://www.belastingdienstpensioensite.nl vindt u aan de linkerkant een link naar ‘Modelstamrechtovereenkomsten’. Als het door uw werknemer aangeleverde model overeenkomt met een van de modellen op de site, dan weet u zeker dat u daarvan geen fiscale problemen hoeft te verwachten.
Helemaal zeker dat u geen enkel risico loopt? Vraag uw werknemer dan te zorgen voor toestemming van de Belastingdienst.
Schadevergoeding. Indien er sprake is van een immateriële schadevergoeding (‘aantasting van eer en goede naam’) aan de werknemer, dan hoeft u helemaal geen belasting of premie in te houden. Dat wordt echter maar heel zelden door de Belastingdienst of rechter aangenomen. Een geval waarin dit bijvoorbeeld werd geaccepteerd, had betrekking op een situatie waarin een werknemer door zijn werkgever ten onrechte negatief in de pers kwam.