TUCHTRECHT - 29.05.2012

Het stond toch in de stukken?

Een kinderarts verstrekt medische gegevens aan derden zónder toestemming van de vader. Volgens de arts zou uit het dossier blijken dat toestemming van de vader niet nodig was. Het tuchtcollege was het hier niet mee eens. Waarom?

Geert Klein is een minderjarige jongen met een ontwikkelingsachterstand. Geert wordt in 2009 aangemeld bij een zorg- en adviesteam (ZAT). In het kader van deze aanmelding geeft de moeder van Geert toestemming aan het ZAT om bij de arts van de GGD een rapportage op te vragen die hij eerder opstelde naar aanleiding van een melding bij het AMK.

Rapportage GGD

Geen gunstig beeld. In de rapportage kwam de vader er niet gunstig vanaf, de GGD-arts rapporteerde onder meer dat hij zich dreigend had gedragen en dat hij een onderzoek naar de schoolproblemen van Geert wilde blokkeren, wat door de rechter overigens werd overruled.

Buiten mij om. De vader van de jongen is ‘not amused’ over het rapport en hij is verbolgen over het feit dat aan hem geen toestemming is gevraagd voor het opvragen van de rapportage bij de arts van de GGD.

Dat pik ik niet!

Niet zonder mijn toestemming. De vader van de jongen dient bij het Regionaal Tuchtcollege (het RTC) in Zwolle een klacht in tegen de handelwijze van de arts van de GGD. De vader is van mening dat voor het verstrekken van de gegevens aan het ZAT niet alleen toestemming aan de moeder gevraagd had moeten worden, maar ook aan hem als vader. Uiteindelijk ging deze rapportage niet alleen over Geert, maar ook over hémzelf.

Het verweer van de arts van de GGD komt er in het kort op neer dat de moeder al toestemming had gegeven en dat het geen zin had om toestemming aan de vader te vragen. Uit het dossier bleek immers dat een eventuele weigering van de vader toch door de rechter zou worden overruled.

Klacht gewogen

Vader én moeder. Het Regionaal Tuchtcollege Zwolle (RTC-108/2011) onderzoekt de klacht van de vader. Het RTC stelt voorop dat een jeugdarts die medisch gerelateerde informatie wil verstrekken aan derden (zoals het ZAT), daarvoor toestemming moet hebben van beide ouders.

Soms is één genoeg. In geval van dreigend ge­­vaar of situaties waar acuut handelen noodzakelijk is, kan het belang van het kind meebrengen dat de arts tóch mag handelen ondanks het ontbreken van toestemming van één van de ouders.

Toestemming niet in dossier. Hier stelde de vader dat aan hem geen toestemming is gevraagd. Uit het dossier van de arts blijkt ook niet dat er wél toestemming aan de vader is gevraagd.

Niets in dossier ... Het RTC vindt het verweer van de GGD-arts onvoldoende. De arts zegt wel dat de rechter vervangende toestemming (in plaats van de vader) zou hebben gegeven, maar in het dossier zit niets waaruit dit blijkt; geen proces-verbaal van een zitting en geen vonnis. Het is niet duidelijk waar de opmerking in het dossier dat de kinderrechter de vader had overruled, vandaan komt. Hierop had de arts zich niet mogen baseren, helemaal omdat de vader goed te bereiken was.

Tip. Neem opmerkingen in het dossier, bijv. over toestemming van de ouders, niet klakkeloos over.

Gewaarschuwd ... Het RTC legde de jeugdarts de maatregel van waarschuwing op.

Zorg dat beide ouders instemmen met het verstrekken van gegevens aan derden. Leven de ouders in onmin met elkaar? Dan zit er niets anders op dan beiden uitdrukkelijk te (laten) instemmen vóórdat u de gegevens verstrekt. De tuchtrechter is erg formeel op dit punt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01