OPZEGTERMIJN - 14.05.2012

Een ‘vertrekker’ langer vasthouden?

Tijdens haar vakantie neemt Marieke ontslag. Ná haar vakantie zal zij nog twee weken werken, terwijl haar collega Eva dan nog op vakantie moet. En zij zijn de enigen die dit werk kunnen doen! Kunt u Marieke niet langer vasthouden?

Schaarste arbeidsmarkt. In sommige sectoren liggen gekwalificeerde medewerkers niet voor het oprapen. Het is dan lastig om een vervanger te vinden. Daar gaat tijd overheen die u niet heeft, als uw medewerker al binnen enkele weken vertrokken is. En dan hebben we het nog niet eens over inwerken ... U zit dus met een probleem.

De termijnen in kaart

Opzegtermijn. Zoals u weet, is de wet vaak vrien­­delijker voor werknemers dan voor werkgevers. Dat geldt ook voor het opzeggen van de arbeidsovereenkomst.

Volgens het Burgerlijk Wetboek, om precies te zijn: art. 7:672, geldt er voor de werknemer een opzegtermijn van één maand. Voor u als werkgever wordt de opzegtermijn langer naarmate de werknemer langer bij u werkt, zie onderstaande tabel.

Duur arbeidsovereenkomst Opzegtermijn
korter dan 5 jaar 1 maand
5 tot 10 jaar 2 maanden
10 tot 15 jaar 3 maanden
langer dan 15 jaar 4 maanden

Tip. Als u een ontslagvergunning heeft, mag u één maand van de opzegtermijn aftrekken. Er moet wél minimaal één maand overblijven.

En als u wilt dat zij langer blijft?

Aan tafel ...! Om te beginnen, kunt u natuurlijk eens met haar om de tafel gaan zitten om de situa­­tie te bespreken. Zij heeft zich vast ook al wel gerealiseerd wat uw problemen zijn. Probeer daarbij tot een creatieve oplossing te komen ... ‘out of the box-denken’ wil daarbij nog wel eens helpen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • misschien is het een oplossing als Marieke tijdens de vakantie een paar uur per dag of een paar dagen per week werkt;
  • kent u haar nieuwe werkgever goed? Misschien kunt u met hem een afspraak maken dat hij Marieke een deel van de week aan u ‘uitleent’.

Alle verloven intrekken?

Jammer, maar helaas ... Als het écht niet anders kan, geeft het Burgerlijk Wetboek u de mogelijkheid om de reeds vastgestelde vakantie van Eva te wijzigen (art. 7:638 BW).

Niet zonder reden. U moet daar dan een hele goe­­de (‘gewichtige’) reden voor hebben en u moet het natuurlijk overleggen met Eva. Als Eva schade lijdt, bijv. omdat zij al een reis heeft geboekt en betaald, dan moet u die schade vergoeden.

Voorkomen is beter dan genezen ...

Volgende keer beter ... Om te voorkomen dat u een volgend keer weer met de handen in het haar komt te zitten, kunt u in de arbeidsovereenkomst opnemen dat uw werknemer een langere opzegtermijn heeft (maximaal zes maanden).

Dubbel voor werkgever. De wet bepaalt dat zo’n langere opzegtermijn alleen geldig is als de opzegtermijn voor u als werkgever minimaal het dubbele is.

Stel dus dat u voor deze functie voortaan een opzegtermijn voor de werknemer afspreekt van drie maanden, dan moet u als werkgever rekening houden met een opzegtermijn van zes maanden.

Overleg met uw werkneemster of er misschien een oplossing mogelijk is, even­­tueel in samenspraak met haar nieuwe werkgever. Overweeg een langere opzegtermijn op te nemen in nieuwe arbeidscontracten, maar houd er rekening mee dat úw opzegtermijn dan het dubbele moet zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01