Uw volgende stap

BELASTINGDIENST - 25.04.2012

Uitstel van betaling, hoe werkt dat vanaf nu?

Als u een keer krap bij kas zit, kan de fiscus u uitstel van betaling verlenen. Daarvoor geldt wel een aantal voorwaarden. Vanwege de crisis is de regeling tijdelijk verruimd. Wat is voor u van belang om te weten?

Nu even niet … Dat u als ondernemer wel eens krap bij kas kunt zitten, is voor de fiscus niets nieuws. Uw klant is failliet of de toeloop voor uw nieuwe product valt tegen. Voor die situaties is er een standaardregeling voor het verkrijgen van uitstel van betaling. Wat zijn de voorwaarden?

Wanneer (geen) uitstel?

Mrb. U kunt geen uitstel van betaling krijgen voor de motorrijtuigenbelasting. Voor alle overige belastingen wel; al verleent de fiscus in het algemeen geen uitstel voor zakelijke belastingschulden. ‘In het algemeen’ betekent dat er dus uitzonderingen mogelijk zijn. De fiscus is vooral bevreesd voor concurrentieverstoring. Als men ú toestaat niet tijdig te betalen, trekt men u voor ten opzichte van uw collega-ondernemers.

Faillissement. Als uw bedrijf failliet is, krijgt u ook geen uitstel. Bij uitstel van betaling (sursean­­ce) kan de bewindvoerder uitstel krijgen voor schulden die zijn ontstaan vóór de surseance.

Zekerheden stellen

Zekerheid. U krijgt alleen uitstel als u zekerheden stelt (bankgarantie, hypotheek, e.d.).

Maximaal één jaar. Verder krijgt u uitstel voor een periode van maximaal één jaar. Over deze periode bent u gewoon rente verschuldigd; per 1 april 2012 bedraagt deze 2,3%.

Doe zelf een voorstel. Het is raadzaam zelf een voorstel voor een betalingsregeling in te dienen. U kunt dan de betaling van uw belastingschuld afstemmen op uw te verwachten inkomsten. Stel bijvoorbeeld dat u uiterlijk over drie maanden de betaling van een grote opdracht binnenkrijgt.

U kunt dan voorstellen dit bedrag (deels) te benutten voor de betaling van uw belastingschuld. Zonder voorstel van uw kant zal de fiscus u zelf een betalingsregeling opleggen die minder gunstig is.

Hoe vraag ik uitstel aan?

Een ‘Verzoek betalingsregeling en uitstel van betaling van belasting en/of premie’ kunt u gratis downloaden van: http://eenmanszaak.indicator.nl (TE 02.12.04).

Bijlagen. Voor de fiscus is het belangrijk hoe de financiële staat van uw onderneming is. U moet dan ook jaarstukken van de afgelopen twee jaar én een tussentijdse balans en resultatenrekening van het lopende jaar meesturen.

Beoordeling. Binnen acht weken na indiening van uw verzoek krijgt u antwoord. Zorg dus dat u een verzoek om uitstel van betaling tijdig indient.

Tijdelijke verruiming

Versoepeling uitsteleisen. Vanwege de crisis zijn de voorwaarden voor het verkrijgen van uitstel tijdelijk versoepeld. Daarom is het tijdelijk mogelijk voor een periode van meer dan één jaar uitstel te verkrijgen. Ook is het tijdelijk mogelijk uitstel te krijgen zonder voldoende zekerheden.

Voorwaarde. Belangrijke voorwaarde is dat een derde deskundige, zoals uw boekhouder, een verklaring invult omtrent de betalingsmoeilijkheden en de kans dat u deze op termijn weer te boven zult komen. Er worden geen eisen gesteld aan de vereiste deskundigheid van deze derde. Wel kan de fiscus bij twijfel nadere eisen stellen.

U kunt maximaal één jaar uitstel van betaling voor uw belastingschulden aanvra­­gen als u voldoende zekerheid kunt stellen. Download het verzoek hiertoe. Heeft u betalingsproblemen vanwege de crisis, dan gelden er soepeler voorwaarden, maar er is wel nog een deskundigenverklaring (zoals van de boekhouder) vereist.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01