Moet u altijd bloeden bij een exoneratiebeding?
Algemene voorwaarden
Exoneratiebeding. Veel ondernemers bedienen zich van algemene voorwaarden. Één van de bedingen die u vaak in de algemene voorwaarden van leveranciers zult aantreffen, is een zogeheten ‘exoneratiebeding’. Het doel van een exoneratiebeding is het beperken van de aansprakelijkheid.
Geoorloofd? Een leverancier is verplicht een deugdelijk product te leveren en is aansprakelijk voor de schade die het gevolg is van gebreken aan het geleverde product. Het is niet geoorloofd een zodanig exoneratiebeding op te nemen dat het de leverancier ook vrij staat een ondeugdelijk product te leveren. Een dergelijk exoneratiebeding zal door de rechter zonder meer vernietigd worden.
Wanverhouding. De schade die ontstaat als gevolg van het ‘foute’ product kan vele malen groter zijn dan de kosten van het product. Het is dan gebruikelijk en ook geoorloofd om de aansprakelijkheid te beperken.
Beperkt tot factuurbedrag. Zo is het bijv. geoorloofd om met een exoneratiebeding de aansprakelijkheid voor de schade door een ondeugdelijk product of een ondeugdelijke dienst te beperken tot het bedrag dat aan de klant in rekening is gebracht.
Een belastingadviseur beperkt zijn aansprakelijkheid als gevolg van een fout advies tot het bedrag dat hij aan honorarium in rekening heeft gebracht.
Dit is een in de branche gebruikelijk exoneratiebeding dat in principe geoorloofd is.
Grenzen. Dit kan anders liggen als het advies zodanig slecht is, dat geen redelijk denkende adviseur tot het advies had kunnen komen. Het is dus mogelijk dat de rechter, rekening houdend met de omstandigheden (bijvoorbeeld opzet of grove schuld), een op zichzelf geoorloofd exoneratiebeding vernietigt.
Met wie doet u zaken?
Particulier? Bij de vraag of een exoneratiebeding geoorloofd is, is er verschil tussen een exoneratiebeding dat is overeengekomen tussen twee ondernemers en een exoneratiebeding tussen een ondernemer en een particulier. Bij een contract tussen een ondernemer en een particulier zal de rechter een in de algemene voorwaarden opgenomen exoneratiebeding eerder vernietigen omdat er geen sprake is van gelijkwaardige partijen.
Rangorde. Het kan gebeuren dat er in de overeenkomst iets anders staat dan in de algemene voorwaarden. Het is dan gebruikelijk dat de rechter bepaalt dat hetgeen in het contract staat voorrang heeft boven de regeling in de algemene voorwaarden. Het contract is immers van later datum dan de algemene voorwaarden en over het contract is (meestal) uitdrukkelijk onderhandeld.
Garanties. Ook met garanties is het oppassen geblazen. Als de garantiebepalingen de werking van een product garanderen of beloven dat een dienst een bepaald resultaat zal opleveren, mag deze garantie niet met een exoneratiebeding worden teruggenomen.
Een leverancier van bestrijdingsmiddelen werd door de rechter (LJN: BT1953) op de vingers getikt toen hij de gegeven garantie terugnam met een exoneratiebeding. Hij diende de schade die een kweker had geleden, toch te vergoeden.