APPARTEMENTSRECHTEN - 17.04.2012

Huurder ook gebonden aan reglement?

Uw cliënt gaat zijn bedrijfsruimte in een appartementencomplex verhuren. Kan dat zomaar? Wat zijn de verplichtingen van een appartementseigenaar die zijn appartement wil gaan verhuren of aan een ander in gebruik wil geven?

De Vereniging van Eigenaars. De Vereniging van Eigenaars (VvE) regelt het onderhoud en de gemeenschappelijke belangen van zowel de eigenaren als de gebruikers van het appartementencomplex.

Wat staat er in de wet? Artikel 5:120 lid 1 BW geeft aan dat elke appartementseigenaar ‘bevoegd is het in eigendom zijnde appartement aan een ander in gebruik te geven of te verhuren, inclusief de gedeelten welke niet bestemd zijn om als afzonderlijk geheel gebruikt te worden, oftewel: de gemeenschappelijke ruimten’.

Beperkingen aan het verhuren

Goedkeuring VvE? De VvE kan echter beperkingen stellen aan het verhuren van appartementen. In het huishoudelijk reglement kunnen bijvoorbeeld voorwaarden worden gesteld aan aspirant-huurders. De huurovereenkomst kan dan alleen tot stand komen na goedkeuring van de VvE. In de regel is het zo dat de VvE zeer goede redenen moet hebben om potentiële huurders geen mogelijkheid tot huren te geven.

Vervangende machtiging kantonrechter. De appartementseigenaar heeft bij weigering van een huurder de mogelijkheid om een vervangende machtiging te vragen aan de kantonrechter.

Let op. Overigens is bovenstaande alleen van toepassing indien ‘Annex 1’ in het splitsingsreglement is opgenomen. Dit is dus zeker niet in alle gevallen zo.

Regels voor de huurder

Splitsingsakte. De splitsingsakte en het daarbij behorende splitsingsreglement bepalen juridisch gezien de rechten en plichten van zowel de eigenaar als de huurder. De regels die hierin genoemd worden, zijn dus van toepassing.

Let op. Indien in het splitsingsreglement niet verwezen wordt naar een huishoudelijk of andersoortig reglement kan een huurder niet automatisch aan deze regels uit het betreffende reglement worden gehouden.

Bijlage bij de huurovereenkomst. Het is dan ook van belang dat uw cliënt als verhuurder:

• de reglementen die binnen de VvE van toepassing zijn als bijlage opneemt in de huurovereenkomst; en

• in de huurovereenkomst ook uitdrukkelijk vermeldt welke reglementen voor de huurder van kracht zijn.

Ondertekende verklaring huurder. In artikel 24 van het modelreglement 1992 (dit is het meest voorkomende splitsingsreglement) en in artikel 35 van het modelreglement 2006 is bepaald dat een huurder een gedagtekende verklaring moet ondertekenen met daarin opgenomen de bepaling dat de huurder het splitsingsreglement en de eventueel van toepassing zijnde reglementen, zoals een huishoudelijk reglement, zal naleven. Let op. Als een huurder geen verklaring heeft ondertekend, kan de VvE in het uiterste geval bij meerderheid de ontruiming van het appartement vorderen.

Nieuwe regels. Nieuwe regels die ná het opmaken van het huurcontract worden opgenomen in de reglementen, moeten aan de huurder worden voorgelegd met de vraag of hij hiermee akkoord gaat. Mocht hij dit niet doen, dan kan de verhuurder de rechter inschakelen waarna deze zal bekijken of de huurder zich aan de nieuwe regels moet houden.

Neem het splitsings- en het huishoudelijk reglement als bijlagen bij de huur­­overeenkomst op. Zorg voor een ondertekende verklaring van de huurder waarin staat dat hij deze reglementen zal naleven.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01