Goed herstelwerk aangeboden? Dan geen probleem!
Donkere voegen. Een aannemer heeft voegwerk verricht aan de voorgevel van een gerestaureerde woning. Met de opdrachtgever is afgesproken dat de woning dezelfde uitstraling krijgt als de buurwoningen die al eerder zijn gerestaureerd. Maar als de aannemer klaar is, blijkt dat de voegen donkerder zijn dan die van de buurwoningen.
Klant niet akkoord met herstelwerk
De aannemer stelt voor om de voegen met silicaatverf bij te kleuren. Maar de opdrachtgever wil dat de voegen opnieuw worden uitgehakt en gevoegd. En dit keer met de goede kleur! De kosten van die herstelwerkzaamheden bedragen € 6.500,-. En de opdrachtgever is niet van plan om dat te betalen. De kosten moet de aannemer maar zelf voor zijn rekening nemen. Omdat de aannemer dit weigert, stapt de opdrachtgever naar de rechter.
Bouwgebrek. Als de rechter de situatie komt bekijken, stelt hij vast dat de voegen inderdaad te donker zijn. Ze wijken in kleur duidelijk af van het voegwerk van de aangrenzende woningen. Dit is een gebrek in de uitvoering van het werk dat de aannemer kan worden verweten. Die is daardoor voor het herstel van het gebrek aansprakelijk.
Verschil van mening over herstelwerk. Maar er bestaat blijkbaar duidelijk een verschil van mening over de wijze waarop dat herstelwerk moet worden uitgevoerd. Volgens de opdrachtgever moet het voegwerk helemaal opnieuw worden gedaan. Anders schiet het niet op! Het aanbrengen van silicaatverf is slechts een lapmiddel. De stenen worden besmet met verf en de voegen worden onregelmatig geschilderd. En omdat de verf alleen aan de oppervlakte zal worden aangebracht, zullen de voegen in de loop der jaren weer verkleuren. Volgens de opdrachtgever is er geen sprake van een duurzaam herstel van het gebrek. Over een paar jaar zit hij weer met het probleem!
Wat deed uw collega goed? Maar de aannemer ziet dat anders. Op een proefstuk heeft hij al silicaatverf aangebracht. En daar is volgens hem geen sprake meer van kleurverschil met de buurwoningen. Ook kan hij aan de rechter een rapport overleggen van een onafhankelijk adviesbureau. Daaruit blijkt dat de behandeling van voegen met silicaatverf tot een duurzaam resultaat leidt.
Hoe staat u nu sterk?
Wat heeft de bouwrechter beslist? Als de rechter het door de aannemer behandelde proefstuk bekijkt, stelt hij vast dat het kleurverschil met de aangrenzende buurwoningen praktisch helemaal weg is. Ook constateert hij dat de verf mooi gelijkmatig is aangebracht en dat de gevelstenen niet door de verf zijn besmet. Hij stelt met een proef vast dat de verf gemakkelijk van de stenen is te verwijderen. Gezien het deskundigenrapport én gezien het feit dat het proefstuk al enige tijd geleden door de aannemer is behandeld zonder dat er sprake is van kleurverschil, concludeert de Raad van Arbitrage (nr. 32.269) dat er sprake is van een doeltreffende en duurzame behandelwijze.
Oordeel. Hij oordeelt dus dat de aannemer een redelijk aanbod tot uitvoering van het herstelwerk heeft gedaan. Dat de opdrachtgever dit aanbod niet wil accepteren, komt voor diens eigen rekening. Maar zijn eis dat het voegwerk helemaal opnieuw moet worden gedaan, wordt door de rechter van tafel geveegd. Plus dat hij (voor € 3.131,-) de arbitragekosten moet betalen.