PERSONEEL - 25.04.2012

De kleine is ziek, dus ik wil zorgverlof!

Caspar, het zoontje van uw assistente Marieke, wordt volgende week geopereerd. Natuurlijk wil zij die dag graag bij hem zijn, dat snapt u best. Dan moet ze maar gewoon een dag vrij nemen. Of valt dit onder zorgverlof?

De Wet arbeid en zorg

Soorten en maten. De Wet arbeid en zorg biedt diverse verlofsoorten; denk aan kortdurend en langdurend zorgverlof, maar ook aan calamiteitenverlof, adoptieverlof, zwangerschaps- en bevallingsverlof, kraamverlof en ouderschapsverlof. Maar wat is nu zo’n ‘operatiedagje’?

Zorgverlof? Marieke kan kortdurend zorgverlof opnemen om noodzakelijke zorg te verlenen aan haar (pleeg)kind, haar partner of ouders. Zij kan dit kortdurend zorgverlof alleen opnemen als het noodzakelijk én onvermijdbaar is dat zíj de verzorging op zich neemt. Als een ander dit ook kan, heeft zij geen recht op zorgverlof. Voor kortdurend zorgverlof voor haar kind of partner moet Marieke wel op hetzelfde adres wonen of ingeschreven staan.

Wie gaat dat betalen? Tijdens het zorgverlof moet u aan Marieke 70% van haar salaris doorbetalen. Gelukkig stelt de wet een maximum: een werknemer mag jaarlijks niet meer dan tweemaal de normale wekelijkse arbeidsduur aan zorgverlof opnemen.

Een voorbeeld. Als Marieke 24 uur per week werkt, heeft zij jaarlijks recht op max. 48 uur kortdurend zorgverlof.

En verder ... Als werkgever mag u het zorgverlof niet zomaar weigeren. De werknemer moet het verlof, onder opgaaf van redenen, vooraf aan u melden. En als het niet vooraf kan, moet de melding zo spoedig mogelijk worden gedaan.

Dat gaat niet zomaar ...

U mag van Marieke verwachten dat zij haar aanvraag om kortdurend zorgverlof op te nemen nader toelicht. Als werknemer moet Marieke het verlof immers onder opgaaf van redenen, vooraf aan u melden.

Waarom niet een ander? Marieke zal daarbij duidelijk moeten maken waarom juist zij die operatie moet bijwonen en waarom de vader van Caspar (of iemand anders) dit niet kan. Dit betekent dat u Marieke geen kort verzuimverlof hoeft te geven als de vader (of iemand anders) deze zorg ook op zich kan nemen.

Waarom niet op een andere dag. Daarnaast moet Marieke duidelijkheid geven over de vraag waarom het noodzakelijk is dat de betreffende operatie tijdens werktijd plaatsvindt. Waarom is er niet gekozen voor een dag dat Marieke niet hoeft te werken.

En niet eerder ... Pas als aan deze voorwaarden is voldaan, kan Marieke ook daadwerkelijk aanspraak maken op haar recht op zorgverlof.

Mag u weigeren?

Belang. Als Marieke aan alle voorwaarden heeft voldaan, heeft zij dus recht op kortdurend zorgverlof. U mag dat alleen weigeren wegens een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Bijv. als uw praktijk in ernstige problemen komt als Marieke niet komt werken. Het enkele feit dat u het rooster niet sluitend krijgt, is geen zwaarwegend belang.

Tip. Heeft uw werknemer geen recht op zorgverlof en wilt u hem toch tegemoetkomen? Laat uw werknemer als alternatief vakantiedagen opnemen of via onbetaald verlof de zorgperiode opnemen of verlengen.

Informeer bij uw werkneemster of zij echt de enige is die de verzorging kan verlenen en of het niet op een andere (vrije) dag kan. Heeft uw werkneemster strikt genomen geen recht op zorgverlof, laat haar dan vakantie of onbetaald verlof opnemen. Weigeren lost het probleem immers niet op.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01