Online verkopen zonder échte webshop, kan dat?
Voor het opzetten van een webwinkel moet u al snel rekenen op enkele duizenden euro’s. Er bestaan echter ook cloudtools die deze taak grotendeels van u overnemen. Zo is er Xopie (http://www.xopie.com/en/index): hiermee kunt u niet alleen uw catalogus online zetten, maar kunt u die ook koppelen aan een betalingssysteem.
Hoe werkt het?
Xopie is een webdienst: u moet dus geen software installeren. Technische kennis is niet echt nodig, want de werkwijze ligt nogal voor de hand. In de gratis versie kunt u maximaal vijf producten aanbieden. Bovendien is het aantal opties hiervan eerder beperkt, maar ze is wel handig om de mogelijkheden uit te proberen. Voor een overzicht van de diverse prijzen kunt u terecht op http://www.xopie.com/en/online-shop-features
De te betalen formules starten vanaf € 17 per maand: daarvoor krijgt u 500 MB ruimte en de mogelijkheid om 200 verschillende producten te verkopen. U kunt dan ook de achtergrond, de kleuren en de lettertypes wijzigen. Een eigen logo uploaden kan ook (zelfs in de gratis versie). Werken met Xopie gaat erg vlot in Firefox en Chrome, maar de tool leek ons niet helemaal compatibel te zijn met Internet Explorer.
Wat zijn de mogelijkheden?
Uw producten kunt u onderbrengen in diverse categorieën. U kunt ze voorzien van een prijs, een beschrijving en een foto. Het is ook mogelijk om varianten in bv. afmetingen en kleuren van een bepaald item te voorzien. Het updaten of aanpassen van de catalogus verliep bij onze test goed.
Tip. Kiest u voor de formule vanaf € 25 per maand, dan voorziet Xopie ook de mogelijkheid om bv. nieuwe producten of aanbiedingen tegelijkertijd op uw Facebook-profiel of via Twitter bekend te maken. Xopie biedt ook search engine optimisation, zodat uw webwinkel sneller opgepikt wordt door o.a. Google. De te betalen versies zorgen zelf voor een actieve search engine submit.
Ook in het Nederlands?
De interface van Xopie is beschikbaar in het Engels en het Spaans. Maar is deze cloudtool dan wel geschikt voor een Nederlandstalige shop? Wat ons betreft wel: de productbeschrijvingen en informatie over de betaalmogelijkheden kunt u in uw eigen taal verwoorden. Het is ook mogelijk om uw btw-nummer te vermelden en om het juiste btw-percentage in te geven. De standaard munteenheid is overigens de euro, maar dat kan aangepast worden. U bent ook vrij bij het opmaken van de algemene voorwaarden. Goed om te weten is dat de te betalen formules u gemakkelijk een domeinnaam laten koppelen aan uw online winkel en dat u meerdere e-mailadressen kunt gebruiken (bv. een voor sales, een voor support, …). U kunt ook meerdere betaalmethoden voorzien en als betalende gebruiker krijgt u extra opties, zoals betaling via kredietkaart of PayPal.
Zijn er alternatieven?
Ja, die zijn er, zoals Shopify (http://www.shopify.com – niet gratis, maar wel 30 dagen kosteloos uit te testen) en Mijnwebwinkel.nl (http://www.mijnwebwinkel.nl – gratis versie beschikbaar, plus de interface is helemaal in het Nederlands). Zeker eens uitproberen dus welke tool u het beste ligt.