Neem jij dat deel, dan neem ik dit deel
Verboden kartels
Concurrentie graag! Zowel in Europa als in Nederland wil de overheid voorkomen dat bedrijven afspraken maken die de concurrentie beperken, verhinderen of vervalsen. Bijvoorbeeld door afspraken over de verkoopprijs of over de verdeling van klanten. De afnemer betaalt dan namelijk een hogere prijs dan hij zou hebben betaald bij daadwerkelijke concurrentie tussen ondernemingen.
Mededingingswet. Daarom is er een Mededingswet met een ‘kartelverbod’. Het is ondernemers verboden om afspraken te maken die een nadelige invloed hebben op de concurrentie. De Nederlandse Mededingingsautoriteit ziet toe op naleving van het kartelverbod en kan bij overtreding zeer forse boetes opleggen die tot in de miljoenen kunnen lopen. Moet ook u als kleine of middelgrote ondernemer zich zorgen maken als u met andere ondernemingen samenwerkt?
Vrijstelling voor kleinere bedrijven
Inkoopmacht. Grote bedrijven hebben vaak ook een bepaalde inkoopmacht. Het kan daarom voor hun leveranciers, vaak kleine ondernemingen, prettig zijn als zij gezamenlijk een vuist kunnen maken tegen die grote bedrijven en op die manier hun inkoopmacht inperken.
Klein marktaandeel. De Mededingingswet kent de ‘bagatelvrijstelling’. Die vrijstelling gold tot eind 2011 als een samenwerkingsverband:
- maximaal 5% van de markt in handen had;
- een totale omzet van maximaal 40 miljoen euro realiseerde.
Versoepeling sinds eind 2011
Max. 10%? Willen ondernemingen gebruikmaken van de bagatelvrijstelling, dan mag sinds 3 december 2011 hun gezamenlijke marktaandeel maximaal 10% bedragen. De voorwaarde inzake de omzet is volledig vervallen. De relevante markt voor u en uw samenwerkingpartners kan daarbij nationaal, regionaal of lokaal zijn. Afhankelijk van aan wie wordt verkocht en waar de kopers vandaan komen. Tip. Ligt het marktaandeel van het samenwerkingsverband onder de 10%, dan mag u ongelimiteerd concurrentiebeperkende afspraken maken. Denk aan het vormen van een verkoopcombinatie ten opzichte van grote afnemers.
Europese handel
Over de grens? Wilt u met collega’s in andere EU-landen een samenwerkingsverband vormen, dan blijft het ook na 3 december 2011 oppassen. Bijvoorbeeld als u afnemers in andere EU-landen heeft. In Europese verhoudingen geldt namelijk het Europese kartelverbod. En dat kartelverbod kent een verbod op prijs- of marktverdelingsafspraken, ongeacht het marktaandeel van de samenwerkende ondernemers.
Afscherming van Nederlandse markt? Als de samenwerking de marktverdeling tussen de EU-lidstaten beïnvloedt, dan is zo’n samenwerking dus niet toegestaan. Daarbij kunt u denken aan de situatie waarin concurrerende Nederlandse ondernemingen met elkaar samenwerken om de toegang tot de Nederlandse markt voor ondernemingen uit andere lidstaten te bemoeilijken. Is er geen afscherming van de Nederlandse markt, dan hoeft het Europese kartelverbod ook geen beletsel voor de samenwerking met collega’s te zijn.