Voorlopige aanslag 2012 op de deurmat
Schatting van uw inkomen
De voorlopige aanslag inkomstenbelasting over het jaar 2012 is gebaseerd op de gegevens die de Belastingdienst van u heeft, zoals uw inkomen in het kalenderjaar 2010. Het is vaak even slikken als u ziet hoeveel belasting u moet betalen.
Maandelijkse termijnen. Maar gelukkig mag u het bedrag van de voorlopige aanslag in 11 maandelijkse termijnen betalen, vanaf eind februari tot en met eind december.
Betalingskorting
Of liever de korting? U mag de aanslag ook eind februari ineens betalen. In dat geval mist u natuurlijk wel de rente over het geld dat u nog een tijdje op de bank had kunnen laten staan. Om dat renteverlies te compenseren, geeft de Belastingdienst u een betalingskorting. Weliswaar is het niet veel, maar toch ... alle beetjes helpen.
Het bedrag van de betalingskorting staat op het aanslagbiljet. De korting is bijna 1,2% van het bedrag van de aanslag. Omgerekend naar een effectieve rente op jaarbasis is dat ca. 2,8%.
Voordelig? Het is dus voordelig om de aanslag uiterlijk 28 februari volledig te betalen, indien u:
- het geld beschikbaar heeft en u het dus niet meteen binnen uw bedrijf nodig heeft; én
- het geld nu op een bankrekening heeft staan waarop u minder dan 2,8% rente vergoed krijgt.
Van http://landbouw.indicator.nl kunt u de gratis rekentool ‘Voorlopige aanslag ineens betalen?’ downloaden (LB 14.10.04).
Voorlopige aanslag te laag?
Stel nu dat u nagenoeg zeker weet dat de Belastingdienst uw te verwachten inkomen over 2012 te laag geschat heeft. Moet u dit dan bij de Belastingdienst melden? Het moet niet, maar het mag wel. U bent niet wettelijk verplicht om dit te doen.
Let op. Het is uiteraard wel raadzaam om het geld dat u dan later nog aan de Belastingdienst moet betalen, opzij te zetten.
Nieuwe renteregels. De Belastingdienst gaat over het tijdvak 2012 pas rente in rekening brengen vanaf 1 juli 2013. Een te lage voorlopige aanslag is voor u dus rentewinst.
Voorlopige aanslag te hoog?
Als u van mening bent dat uw voorlopige aanslag te hoog is, kunt u deze eenvoudig laten bijstellen. U kunt daarvoor een programma van de site van de Belastingdienst downloaden. Ga daarvoor naar http://www.belastingdienst.nl en geef als zoekterm in ‘voorlopige aanslag wijzigen’.
Nadat u de wijzigingen heeft ingevoerd en verstuurd naar de Belastingdienst, krijgt u binnen zes weken een aangepaste voorlopige aanslag.
Blijf redelijk. Het is verstandig om de zaken niet te overdrijven. U moet dan namelijk later toch weer bijbetalen. Bovendien is het nooit handig om bij de Belastingdienst op te vallen.
Rente. Een te hoge voorlopige aanslag kost u rente, want bij een teruggaaf krijgt u pas rente vergoed als u aangifte heeft gedaan. De periode begint pas te lopen 13 weken nadat u de aangifte heeft ingediend.