VERZEKERINGEN - 15.02.2012

Verzekerd van droge voeten?

De natuur leek een winter over te slaan. Inmiddels weten we wel beter! In de eerste week van januari hadden we te maken met een flinke storm. Veel particulieren en bedrijven hebben schade geleden. Dekt uw verzekering de schade?

Overstroming

Schade door overstroming. Laten we maar direct met de deur in huis vallen: schade door overstroming is niet verzekerd. Vrij vertaald zeggen de verzekeringsvoorwaarden dat schade door het bezwijken of overlopen van dijken of andere waterkeringen niet gedekt is.

In combinatie met storm? Je kunt zeggen dat storm vaak de oorzaak is van een overstroming. Storm is meestal een verzekerde oorzaak op een verzekeringspolis. Maar helaas, de voorwaarden zeggen dat ook wanneer storm de oorzaak is van de overstroming, de schade niet gedekt is.

Uw bedrijf ligt stil. Hoe zit het met de omzet en de winst die u mist als gevolg van een overstroming? Bijvoorbeeld omdat uw bedrijf een aantal dagen stilligt. Helaas, ook gevolgschade van een overstroming is niet verzekerd.

Hoezo, niet verzekerd?

Waarom niet te verzekeren? Het is een theoretisch verhaal. Een verzekeraar baseert zijn verzekeringsmogelijkheden op schadestatistieken. Wan­­neer een verzekeraar zijn maximale schade kan inschatten, dan weet hij ook hoeveel verzekerden en hoeveel premie er nodig zijn om het risico te kunnen verzekeren. En dat is bij overstromingen juist het lastige: welke schade kun je maximaal verwachten? Daarom sluiten verzekeraars dit uit. Hetzelfde geldt voor andere natuurrampen zoals bijvoorbeeld aardbevingen. Verzekeraars gaan nog een stap verder. Schade door water dat een gebouw binnendringt via de openbare weg of de grond, wordt niet vergoed. Dat kan bijvoorbeeld ook het gevolg zijn van overlopende riolen.

Schadeclaim bij de overheid?

Rampen. Op basis van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS) kan onverzekerbare schade worden vergoed. De wet kan na een ramp van toepassing worden verklaard. Dat is sinds 1998 vijf maal gebeurd.

Wat is er dan wel verzekerd?

Schade door lekkage. Deze schade is gedekt op een gebouwen- en inventarisverzekering met een uitgebreide dekking. Let op. Er geldt wel een aantal uitsluitingen. Bijvoorbeeld schade door openstaande ramen, vocht- en waterdoorlating van muren, constructiefouten, achterstallig onderhoud. Soms kan ook het ontbreken van een dakbeschot aanleiding zijn om een schade te weigeren.

Schade door kapotte leidingen. Waterschade kan ook ontstaan door kapotte of verstopte leidingen, bijvoorbeeld door vorst. Tip. Bij kapotte leidingen vergoeden sommige verzekeraars niet alleen de gevolgschade, maar ook het opsporen van de breuk en het repareren daarvan. Dat is niet gebruikelijk, meestal wordt bij een verzekering alleen de gevolgschade vergoed.

Schade door instortende daken. Deze schades kunnen ontstaan door bijvoorbeeld sneeuw of wa­­ter­­accumulatie. Let op. Let ook hier op de voorwaarden. Is er bijvoorbeeld een inspectie nodig of niet? Kijk ook naar de uitsluitingen, zoals achterstallig onderhoud of constructiefouten.

Particuliere polis. Op particuliere polissen is schade door neerslag via de openbare weg en overstromende riolen vaak wel gedekt. Overstroming is nog wel uitgesloten.

Heeft u waterschade, check dan altijd of uw verzekering die schade dekt. Te verzekeren valt o.a.: schade wegens lekkage en kapotte leidingen. Schade als gevolg van dijkdoorbraken valt niet te verzekeren.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01