BOER EN BEDRIJF - 15.02.2012

Kan vergunning rond Natura 2000-gebieden met PAS?

Vooral door de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden verloopt de vergunning­verlening voor veel veehouderijen moeilijk. Bleker wil dat per 1 april de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) ingaat. Wordt dit zo weer vlotgetrokken?

Maatregelen per gebied. De meeste van de Natura 2000 gebieden zijn ‘stikstofgevoelige ge­­bieden’, met als gevolg dat o.a. de stikstofdepositie op het gebied niet mag toenemen. Voor deze ge­­bieden moeten ook ecologische (herstel)maatregelen worden genomen om o.a. de stikstofgevoeligheid te verminderen, waardoor de natuurdoel­stellingen beter bereikt kunnen worden. Per gebied worden de te nemen maatregelen opgenomen in een beheerplan. Op dit moment zijn nog niet alle beheerplannen afgerond.

Doel van de PAS

Meer ontwikkelingsruimte. De PAS moet ­leiden tot meer ontwikkelingsruimte voor bedrijven, ­zonder dat de natuurdoelen van de Natura 2000-gebieden geschaad worden. Om ontwikkelingsruimte te creëren moet de bestaande stikstofdepositie (verder) worden verlaagd en de natuurkwaliteit van de gebieden worden verbeterd.

Verlagen stikstofdepositie. Voor een goede werking van de PAS is het essentieel dat de stikstof­depositie verder wordt verlaagd. Staats­secretaris Bleker wil maatregelen nemen om de nationale ammoniakemissie extra te verlagen. Deze extra maatregelen, die vanaf 2014 worden genomen, zijn o.a.:

  • aangescherpte normen voor ammoniakemissie uit stallen (melkvee, varkens en kippen);
  • voer- en managementmaatregelen voor melkvee.

Ecologisch oordeel. Per gebied wordt straks vastgesteld welk effect de genomen maatregelen (lagere stikstofdepositie en ecologische herstelmaatregelen) op dat specifieke gebied zullen ­hebben. Hoe groter het effect, hoe meer ontwikkelingsruimte er straks rond dat gebied zal komen. De ontwikkelingsruimte wordt per gebied vast­gesteld.

Niet alleen veehouderij

De stikstofdepositie vanuit verkeer en industrie is de afgelopen jaren ook flink verminderd. Dit heeft een positief effect op de ontwikkelingsruimte. Ook de industrie en het verkeer zullen gebruik willen maken van (een deel van) de ontstane ontwikkelingsruimte.

Hoe gaat het straks? U boert bij een Natura 2000-gebied en wilt uitbreiden. U heeft dan een Nbw-vergunning nodig. In principe krijgt u die alleen als uw plannen de natuurkwaliteit van het gebied niet aantasten. Mochten uw plannen dat volgens de rekenmodellen wel doen, dan kan de provincie u een deel van de bij dat gebied ontstane ontwikkelingsruimte toekennen. Op basis daarvan kan de vergunning worden verleend.

Onzekerheden. Op 1 april zijn beslist niet alle problemen opgelost. Om maar enkele te noemen:

  • de officiële aanwijzing van verschillende ­Natura 2000-gebieden is nog niet definitief;
  • nog maar een klein deel van alle beheerplannen van de Natura 2000-gebieden is vastgesteld. Dit beheerplan is noodzakelijk voor de procedure, zoals het berekenen van de ontwikkelingsruimte;
  • de PAS is juridisch nog niet sluitend. Zo heeft de Raad van State nog geen oordeel gegeven. In het verleden was het juist deze instantie die veel oplossingen niet goedkeurde. Dus is het voor veel Natura 2000-gebieden nog niet mogelijk om vanaf 1 april een Nbw-vergunning verleend te krijgen volgens de PAS-methode.
Met de PAS komt waarschijnlijk meer ruimte voor bedrijfsontwikkeling rond Natura 2000-gebieden. Reken ermee dat Bleker vanaf 2014 (voer- en management)-maatregelen wil om de nationale ammoniakemissie extra te verlagen en dat hij aangescherpte normen voor ammoniakemissie uit stallen wil.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01