Ik leef voor de zaak, maar ook ervan ...
Normaalste zaak van de wereld. De meeste horecaondernemers leven van en uit de zaak. Daar is helemaal niets mis mee, u bent vaak vele uren in de weer en u heeft ook vaak helemaal geen tijd om een complete privéhuishouding bij te houden. Wat komt het meest voor?
- Privéopnamen in contant geld (of andersom: privéstortingen).
- Privé pinnen met de zakelijke bankpas of creditcard.
- Privé onttrekken van eten en dranken uit de zaak.
- Privégebruik auto van de zaak.
- Privégebruik zakelijke aansluitingen (energie, telefoon, tv, internet, etc.).
- Privé wonen (boven bedrijfs- of huurpand).
- Privéaangiften inkomstenbelasting via uw boekhouder.
Dat is géén inkomen! Over uw privéonttrekkingen betaalt u geen inkomstenbelasting, die betaalt u namelijk over de bedrijfswinst. U moet vaak wel btw terugbetalen over de zakelijk afgetrokken btw waarin een privédeel zit.
Voorkom te hoge schattingen. Als u hiervan niets bijhoudt, zal uw boekhouder veelal schattingen maken. Het is natuurlijk beter als u komt met exacte verbruiks- of gebruiksgegevens.
Overdaad schaadt. Als u méér privé uit de zaak haalt dan u winst maakt, neemt uw eigen vermogen af. Het is dan aan te raden zo nu en dan weer eens een bedrag te storten op de zakenrekening. Zo’n privéstorting verhoogt uw eigen vermogen dan weer. Banken, financiers, brouwerijen of andere participanten zien niet graag eigen vermogen dat in de rode cijfers duikt door (meestal excessieve) privéonttrekkingen.