Hoe nu sterk staan met uw algemene voorwaarden?
Akkoord voor volledige installatie. Een collega-aannemer heeft een opdracht tot aanleg van de volledige installatie voor een hotel-restaurant. Van tevoren heeft de aannemer verschillende offertes toegezonden en daar zijn eigen algemene voorwaarden bijgevoegd. Uiteindelijk wordt de opdrachtbevestiging ‘voor akkoord’ door de opdrachtgever getekend. In die opdrachtbevestiging staat niets vermeld over de algemene voorwaarden van de aannemer. Maar wél wordt naar een eerdere offerte verwezen waarin de algemene voorwaarden van toepassing worden verklaard.
Gelden de algemene voorwaarden?
Ongeldig? Nadat er een probleem ontstaat, verwijst de aannemer naar zijn algemene voorwaarden. Maar de opdrachtgever is het daar niet mee eens. Die stelt dat die voorwaarden niet van toepassing zijn omdat daarover in de opdrachtbevestiging niets is vermeld. Ook zijn de voorwaarden hem niet overhandigd bij het tekenen van de opdrachtbevestiging. De aannemer denkt daar anders over en dus stapt hij naar de rechter.
Informatieplicht over de inhoud. Om de algemene voorwaarden van de aannemer van toepassing te laten zijn, moet in de eerste plaats duidelijk zijn dat de opdrachtgever daar uitdrukkelijk mee akkoord is gegaan. Maar dat niet alleen! Want volgens de Hoge Raad (LJN: BT6684) heeft de aannemer ook een informatieplicht. Hij zal de opdrachtgever “in de gelegenheid moeten stellen om van de inhoud van de voorwaarden kennis te kunnen nemen”. Dure juridische bewoordingen, maar hoe werkt dit nu in de bouwpraktijk? Leest u verder!
Ter hand stellen. De hoofdregel is dat de algemene voorwaarden bij het ondertekenen van de overeenkomst aan de andere contractpartij ter hand worden gesteld. Sinds 2010 zegt de wet dat het ook mogelijk is dat de algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de wederpartij worden overhandigd. Maar dat is alleen het geval als de wederpartij uitdrukkelijk heeft verklaard daarmee akkoord te gaan. Een losse opmerking dat de algemene voorwaarden via de website van het bedrijf te achterhalen zijn en dat de wederpartij die maar zelf moet opzoeken, is dus onvoldoende!
Uitzondering. Zijn de algemene voorwaarden niet bij het tekenen van de overeenkomst ter hand gesteld en heeft de andere contractpartij geen mogelijkheid gehad om zich van de inhoud van die voorwaarden op de hoogte te stellen, dan zal toepassing van de voorwaarden door de rechter ongeldig worden verklaard. Tip. Er is echter een sluiproute. Die werkt als volgt: (alleen) als de gebruiker van de algemene voorwaarden kan bewijzen dat zijn contractpartij van die voorwaarden kennis heeft genomen, kan de rechter beslissen dat ze ondanks alles tóch gelden.
Beslissing van de hoogste rechter
Bewijs. En hier slaagt de aannemer in dat bewijs! Want de rechter beslist dat door de hele voorgeschiedenis de aannemer erop mag vertrouwen dat zijn voorwaarden gelden. Het gaat om twee professionele partijen die langdurig over de opdracht hebben onderhandeld. De aannemer heeft offertes uitgebracht waarin verschillende keren naar zijn voorwaarden is verwezen. Ook kan hij aantonen dat hij die voorwaarden een keer heeft toegezonden, zonder dat de opdrachtgever ertegen heeft geprotesteerd. De rechter beslist dus dat de algemene voorwaarden van de aannemer gelden.