Suppletie btw-aangifte vanaf 2012
Tot en met 2011. Met een zogenaamde ‘suppletieaangifte’ op de ingediende btw-aangiften kunt u achteraf fouten in de door u afgedragen btw vrijwillig verbeteren. Tot en met 2011 had u daartoe nog het recht, maar niet de plicht. U kon er dus ook voor kunnen kiezen om de Belastingdienst niet in te lichten over een fout in de btw-aangifte of daar nog even mee te wachten.
Vanaf 2012
Verplichte suppletieaangifte. Met ingang van 1 januari 2012 bent u echter als ondernemer wettelijk verplicht om een suppletieaangifte in te dienen. Dit geldt ook voor de btw die u in de jaren vóór 2012 via uw aangifte had moeten afdragen.
Boete. Vanaf 1 januari 2012 kan ook een boete worden opgelegd als de suppletieaangifte te laat wordt ingediend.
Wanneer en hoe suppleren?
Zodra u constateert dat u een btw-aangifte over een tijdvak in een kalenderjaar of de afgelopen vijf kalenderjaren onjuist of onvolledig heeft gedaan waardoor er te veel of te weinig btw is betaald, bent u vanaf 1 januari 2012 verplicht een suppletieaangifte in te dienen. In deze suppletieaangifte moet u zo spoedig mogelijk de juiste en volledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen aan de Belastingdienst verstrekken.
Digitale formulier. Vanaf 2012 is het gebruik van het digitale formulier ’Suppletie omzetbelasting’ voorgeschreven. Op dit formulier kan voor meerdere tijdvakken worden aangegeven of er nog btw moet worden betaald, dan wel of er nog aanspraak bestaat op een btw-teruggaaf.
Behandeling door de Belastingdienst
De Belastingdienst behandelt een suppletieaangifte als een (te laat) ingediend bezwaarschrift tegen de eigen btw-aangifte(n). De Belastingdienst zal een uitspraak op bezwaar doen als de suppletie binnen de bezwaartermijn (zes weken) is ingediend, een naheffingsaanslag opleggen of een ambtshalve teruggaaf verlenen. Tegen een uitspraak op bezwaar kan beroep worden ingesteld, tegen een naheffingsaanslag bezwaar.
Let op. Als de Belastingdienst een ambtshalve teruggaaf weigert, kan hiertegen geen bezwaar worden gemaakt.
Boete
Verzuimboete. Als u tijdig een suppletieaangifte indient, krijgt u alleen een verzuimboete wegens het (gedeeltelijk) niet of niet tijdig betalen van de verschuldigde btw, tenzij het te betalen btw-bedrag niet hoger is dan € 20.000,-.
Vergrijpboete. Vanaf 1 januari 2012 kan de Belastingdienst een aanvullende vergrijpboete (maximaal 100%) opleggen als de ondernemer niet (tijdig) voldoet aan zijn informatieverplichting. Onder het niet voldoen aan de informatieverplichting is begrepen de situatie waarin de Belastingdienst de onjuistheden of onvolledigheden ontdekt vóórdat de ondernemer daarvan mededeling heeft gedaan.
De nieuwe suppletieregels gelden voor alle suppleties die vanaf 1 januari 2012 moeten worden ingediend, dus ook als de suppletieaangifte ziet op de jaren vóór 2012. Voor het jaar 2011 kunt u eventuele fouten nog corrigeren in uw slotaangifte over 2011.