Per 1 januari 2012 wijzigt de vakantiewetgeving!
Zieke werknemer per 1 januari 2012!
Geen beperking meer. Per 1 januari 2012 wordt de beperkte opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte afgeschaft. Uw zieke werknemer bouwt dan dus evenveel vakantiedagen op als uw gezonde werknemer.
Wat afspreken? Echter, u mag met uw werknemer wel de schriftelijke afspraak maken om van deze wetgeving af te wijken met betrekking tot de bovenwettelijke vakantiedagen (de dagen bovenop het wettelijk minimum van vier maal de afgesproken arbeidsduur per week). Tip. Dit betekent dat u schriftelijk met uw werknemer mag afspreken dat bij ziekte de bovenwettelijke vakantiedagen niet worden opgebouwd. De wetgeving heeft geen terugwerkende kracht en dus gaat de onbeperkte opbouw bij ziekte gelden vanaf 1 januari 2012.
Verjaring wettelijke vakantiedagen nu
Nu na vijf jaar. In de huidige wetgeving verjaren niet-opgenomen vakantiedagen na vijf jaar. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen. Ook gold dat de oudste vakantiedagen het eerst moesten worden opgenomen.
Verjaring vakantiedagen per 2012. Vanaf 1 januari 2012 is de verjaringstermijn van wettelijke vakantiedagen in principe nog maar zes maanden na het kalenderjaar, tenzij de werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest deze wettelijke vakantiedagen op te nemen (bijv. door ziekte of werkdrukte). Dit betekent dat uw werknemers, binnen een half jaar na het kalenderjaar waarin de vakantie is opgebouwd, de wettelijke vakantiedagen moeten opnemen.
Werkgever(s) en werknemer(s) kunnen in onderling overleg besluiten dit te verlengen.
Afboeken. Verder moet u de wettelijke vakantiedagen als eerste afboeken aangezien deze voortaan het snelst verjaren. Als die op zijn, zijn pas de bovenwettelijke vakantiedagen aan de beurt.
Wettelijke en bovenwettelijke dagen?
Alléén wettelijke dagen. De nieuwe wet geldt alleen voor de wettelijke vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen zijn de dagen waar een werknemer, op basis van het aantal uren dat hij wekelijks werkt, volgens de wet recht op heeft.
Cao. Volgens de KHN-CAO (art. 16) krijgt een werknemer 0,096 vakantieuur per gewerkt uur. Daarvan is 0,0768 wettelijk en 0,0192 bovenwettelijk. Volgens de NHG-CAO (art. 36 t/m 38) krijgt een werknemer minimaal 25 vakantiedagen bij een fulltime werkweek. Hiervan zijn 20 dagen wettelijk en de overige zijn bovenwettelijk.
Bovenwettelijke vakantiedagen of -uren blijven onder de oude regeling vallen en verjaren dus pas na vijf jaar!
Administratief bekeken
Het wordt belangrijk dat u bij het registreren van vakantiedagen onderscheid gaat maken tussen het opnemen van wettelijke vakantiedagen en het opnemen van bovenwettelijke vakantiedagen.
Overgangsregeling. De nieuwe wet gaat in op 1 januari 2012. Vakantiedagen die vanaf die datum worden opgebouwd, vallen onder de nieuwe regels. Bij dagen die vóór 1 januari 2012 zijn opgebouwd, blijft de huidige wetgeving gelden.