Hoe nu geen kat-en-hondburenruzie over een schutting?
Schutting op grond van buurman. Stel, de eigeÂÂnaar van een woonhuis heeft ruzie met zijn buurÂÂman. Samen hebben ze een schutting gezet die echter geheel op de grond van de buurman staat. Ieder hebben ze de helft van de kosten beÂÂtaald. Sindsdien zitten echter de katten van de buurÂman de hele dag bovenop de schutting. De hond van de eigenaar van het woonhuis wordt daar razend van en zit de hele dag te blaffen. Om dit probleem op te lossen, heeft hij op eigen houtje prikkeldraad gespannen op de schutting, zodat de katten daar niet meer kunnen gaan zitten. Zijn buurman is het daar niet mee eens en eist dat het prikkeldraad wordt verwijderd. Wat is wet?
Wie is er nu eigenaar van de schutting?
Eigenaar grond, eigenaar schutting? Als iemand meebetaalt aan een schutting die op anÂÂderÂÂmans grond staat, wordt hij daardoor geen mede-eigenaar van die schutting. Hooguit krijgt hij een vordering op zijn buurman voor het bedrag dat hij in de schutting heeft geĂŻnvesteerd. Het hangt ervan af wat ze daarover hebben afgesproken. Maar wat betreft de eigendom van de schutting, hier geldt de wettelijke regel die zegt dat de eigenaar van de grond per definitie tevens eigenaar is van alle opstallen (bouwwerken, schuttingen, enz.) die daarop zijn gebouwd. Dat is alleen ánders als voor het bouwwerk bij de notaris een recht van opstal is gevestigd. Dat dan moet worden ingeschreven in het Kadaster. Voor een gewone schutting is het echter wat kosten betreft niet raadzaam om die weg te bewandelen.
Plaatsen schutting zonder problemen. Het plaatÂÂsen van een schutting moet eigenlijk geen problemen opleveren, want het uitgangspunt is simpel. De schutting wordt door buren op de scheidsÂÂlijn van de twee percelen geplaatst en ieder beÂÂtaalt de helft van de kosten. Zo zijn ze ook samen eigenaar van de schutting. Als Ă©Ă©n van hen iets aan de schutting wil veranderen, moet dat in onderling overleg gebeuren. Een schutting mag twee meter hoog zijn, maar de gemeente kan bepalen dat hij niet hoger mag zijn dan 1,80 m.
Verstandig op eigen grond zetten
Alleen eigenaar! De problemen beginnen echter als de ene buurman wél een schutting wil en de andere niet. En die wil dan natuurlijk al helemaal niet bijdragen aan de kosten! Voor de andere buurman blijft er niets anders over dan om alle kosten voor zijn rekening te nemen. En als de schutting op de perceelsgrens komt te staan, zal hij moeten toestaan dat zijn buurman ineens mede-eigenaar wordt van de schutting. Ook al heeft die er geen cent voor betaald!
Tip. Dan is het verstandiger om de schutting geheel op eigen grond te zetten. Dat scheelt wel wat ruimte in de tuin, maar de dwarsliggende buurman wordt dan geen mede-eigenaar van de schutting. En zonder toestemming mag hij ook niets aan de schutting ophangen of veranderen.
Onderling overleg. In het voorbeeld van de blaffende hond heeft zijn baas dus niet het recht om zonder toestemming van zijn buurman prikkeldraad te spannen op de schutting. De schutting staat niet op zijn grond en dus is hij ook geen eigenaar daarvan. Hij kan naar de rechter stappen vanwege de katten. Maar verstandiger is het om in onderling overleg een aanvaardbare oplossing te vinden. Dat komt de toekomstige verhouding tussen de buren ten goede en het is goedkoper!