ONTSPANNING - FOTOGRAFIE - 14.12.2011

Foto’s bewerken ‘in the cloud’

Voor het bewerken van foto’s kunt u speciale software gebruiken. De online ­diensten (‘in the cloud’) worden echter steeds talrijker en beter. Wij legden vijf gratis webtools onder de loep.

Online foto-editors worden steeds handiger en krachtiger. Als u niet de spectaculairste editing functies zoekt, kunnen ze zeker concurreren met de grafische softwarepakketten. Uiteraard zijn er wel verschillen tussen de webdiensten onderling. Wij testten voor u vijf cloudoplossingen uit: Picnik (http://www.picnik.com), Photoshop Express (http://www.photoshop.com/tools?wf=editor), Pixlr (http://www.pixlr.com), Lunapic (http://www.lunapic.com/editor/) en Pixenate (http://www.pixenate.com).

Importeren en exporteren

Alle besproken webtools laten – gelukkig maar – toe om een foto van uw harde schijf te uploaden, maar Picnik en Photoshop Express zijn de enige twee waarmee u ook rechtstreeks foto’s vanuit Facebook, Photobucket, Flickr en Picasa kunt importeren. Pixenate ondersteunt zelfs geen enkele van deze websites. Het bewerkte resultaat opnieuw exporteren naar uw pc kan met elke tool, maar alleen bij Picnik kunt u het ook rechtstreeks e-mailen én op Twitter en Facebook posten. Op dit vlak haalt Pixenate opnieuw de laagste punten.

Bewerkingsfuncties

Bekijken we hoe goed u alle functies snel terug­vindt – het gebruiksgemak dus –, dan scoren Picnik en Photoshop Express naar onze mening het best. Elke tool biedt ‘crop’ (om ongewenste stukken van uw foto weg te snijden), ‘rotate’ (om te draaien), ‘resize’ (kleiner of groter maken) en een functie om rode ogen te corrigeren. Lunapic is de enige die geen slimme ‘autofix’-functie heeft om uw foto’s snel automatisch te verbeteren.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog allerlei opties om foto’s aan te passen. Wij onderzochten een tiental mogelijkheden en Picnik is de enige die zowat alle basisvereisten aanbiedt. Vreemd genoeg vonden wij in Photoshop Express als enige geen optie om het contrast aan te passen, terwijl Pixlr u de ‘saturation’ (verzadiging van kleuren) niet laat wijzigen. Dat zijn nochtans basisfuncties.

Effecten en filters

Naast het louter bewerken van uw foto’s kunt u ook effecten en filters toepassen. Picnik en Lunapic scoren op dit vlak duidelijk het best. Met alle vijf de tools kunt u uw foto’s bv. omzetten naar zwart-wit of voorzien van extra tekst. Photoshop Express biedt jammer genoeg geen ‘sepia’ (oude toets), ‘pixelate’ (omzetten in grote pixels), ‘blur’ (wazig maken) en ‘invert’ (kleuren omkeren) aan. Ook Pixenate stelt op dit vlak eigenlijk niet veel voor.

Onmisbare extraatjes

Ten slotte zijn ook de handige gom, de ‘color picker’ (om een bepaalde kleur uit de foto te destilleren en die dan te gebruiken) en de ‘paint brush’ (verfborstel om een heel vlak te kleuren) onmisbaar. Photoshop Express en Pixenate hebben dat als enige niet goed begrepen.

Onze conclusie

We hebben de vijf webtools beoordeeld op in totaal 30 punten. Picnik scoorde het maximum, Pixlr en Lunapic behaalden allebei 24 op 30, Photoshop boekte er 20 en Pixenate haalde amper 14 op 30. Als u dus op een vlotte manier foto’s wilt bewerken met tal van mogelijkheden, kies dan voor Picnik.

Gebruik Picnik om vlot en volledig online foto’s te bewerken. Deze cloudtool biedt u ook tal van effecten en filters. Het resultaat kunt u bewaren en rechtstreeks posten op Facebook en Twitter.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01